Diensten

Eerstelijns Diergeneeskunde.

Preventieve & Curatieve geneeskunde

U kan bij ons terecht voor de jaarlijkse controle van uw huisdier. We doen tijdens dit consult telkens een volledig lichamelijk onderzoek. Indien er afwijkingen zijn, kunnen we dit verder gaan onderzoeken vooraleer er klachten opduiken bij uw dier.  

Dit preventief onderzoek kan ook gepaard gaan met het toedienen van de juiste vaccinaties. Wist u dat wanneer u met uw hond op reis wilt gaan naar het buitenland, u wettelijk verplicht bent om uw hond te laten vaccineren tegen Rabiës? Zo is het ook verplicht om uw hond te vaccineren wanneer uw hond naar het hondenpension of  de hondenschool gaat. 

Ook wanneer uw kat naar het kattenhotel gaat, bent u verplicht om uw kat te laten vaccineren. 

Sinds april 2018 is het verplicht om uw kat te laten castreren of steriliseren. Deze maatregeling werd ingevoerd door de overheid om het aantal zwerfkatten te doen dalen. Op het moment van deze operatie wordt ook de verplichte chip geplaatst. Deze chip wordt gekoppeld aan het rijksregisternummer van de eigenaar. 

https://dierenwelzijn.vlaanderen.be/sterilisatie-katten-verplicht

U kunt bij ons ook terecht wanneer uw dier zich ziek voelt. Tijdens het onderzoek proberen wij probleemgericht de oorzaak te vinden en onze therapie hier aansluitend op toe te passen. Wanneer het blijkt dat er verder onderzoek nodig is, kunt u bij ons ook terecht voor een bloedonderzoek en medische beeldvorming (echo en Röntgenopnames). Soms moeten patiënten een tijdje bij ons verblijven om zo aangepaste intensieve zorg te krijgen.

Medicatie

Onze praktijk heeft een eigen apotheek waardoor wij u kunnen voorzien van de nodige medicatie die nodig is bij ziekte.  Medicatie zoals vlo-en teekpreventie en ontworming of verzorgingsproducten zoals shampoo en tandpasta, kunt u komen uithalen zonder afspraak. U kunt ook gebruik maken van de mijn-dieren app, zodoende kunt u online de producten bij ons bestellen en krijgt u een berichtje wanneer deze klaar staat voor afhaling. 

Voeding & Voedingsadvies

Een gezonde voeding is zeer belangrijk voor de goede algemene conditie van uw huisdier. Graag geven we vrijblijvend advies daaromtrent.

Hospitalisatie

Soms is een  patiënt dermate verzwakt en ziek, dat het intensieve zorg nodig heeft. Uw dier kan dan worden gehospitaliseerd. Hierdoor is het mogelijk om de juiste zorgen te kunnen verlenen tijdens deze periode. 

Bezoek is tijdens een opname mogelijk, dit in samenspraak met de dierenarts. 

Beeldvorming & Labo onderzoek

Radiografie wordt gebruikt om afwijkingen in het beendergestel aan te tonen: botbreuken, heup-, elleboog- en schouderdysplasie, tumoren, arthrose, … . Ook zachte weefsels in de borstkas (hart en longen) en de buikholte (lever, milt, darmen, maag, blaas, nieren) kunnen op afwijkingen gecontroleerd worden op deze manier.

Echografie wordt gebruikt om het hart en vrijwel alle inwendige organen van de buikholte in beeld te brengen op een pijnloze en veilige manier. Ook voor drachtdiagnose en opvolging van drachtige dieren maken we gebruik van echografie.

Wij hebben ons eigen bloed –en urinemachine in ons labo. Het voordeel hiervan is dat u niet lang hoeft te wachten op de resultaten. In ons labo doen wij ook de cytologische onderzoeken onder de microscoop. We werken ook met een extern labo voor bepaalde bloed- en weefselonderzoeken.

 

Tweedelijns Diergeneeskunde.

Interne Geneeskunde

Enkele van onze stokpaardjes binnen de interne geneeskunde:

Gastro-enterologie

Wanneer uw hond of  kat last heeft van een acuut of chronisch gastro-intestinaal probleem kunt u beroep doen op ons team.  Wij volgden de ESAVS cursus van interne geneeskunde aan de universiteit van Luxemburg.

We kunnen  verder onderzoek verrichten door middel van een uitgebreid bloedonderzoek, echografieën en eventuele biopsienames.

We begeleiden uw huisdier ook bij het ondergaan van voedingstesten om eventuele voedingsallergieën aan het licht te brengen.

Endocrinologie

Wanneer uw hond of kat meer drinkt of plast in vergelijking met vroeger kan dit duiden op een endocrien probleem. Onze praktijk kan hormonale stimulatietesten uitvoeren om op zoek te gaan naar afwijkingen in het lichaam. Zo staan wij garant voor een goede opsporing én behandeling van de ziekte van Cushing. Verder kunnen wij u begeleiden bij ziektes zoals Diabetes Mellitus en Hyper/hypothyroïdie.

Feline urinaire aandoeningen

Dankzij de bijscholingen van het ESAVS Feline internal medicin in Edinbourgh zijn wij gespecialiseerd om katten met plasproblemen te behandelen.

Een kater die plots niet meer kan urineren, moet worden behandeld met spoed. Na de stabilisatie van de patiënt volgt een intensieve behandeling met enkele dagen hospitalisatie tot dat de patiënt terug zelf kan plassen én naar huis kan gaan.

Katten met bloedverlies via de urinewegen kunnen ook bij ons terecht voor het opsporen van de onderliggende oorzaak. Met behulp van een echo van de blaas, een urine –en eventueel bloedonderzoek krijgen we een duidelijk beeld van het probleem om zo een aangepaste therapie te kunnen instellen.

 

De inwendige ziekten is niet beperkt tot deze onderwerpen. Ook voor andere problemen kan u bij ons terecht en worden er gespecialieerde bijscholingen gevolgd.

Dermatologie

De laatste jaren is er enorm veel veranderd op vlak van dermatologie bij de kleine huisdieren. Tegenwoordig komen er veel meer allergieën voor, niet alleen bij de mens maar  ook bij onze huisdieren, in vergelijking met een decennium geleden.

 

Door onze verregaande bijscholingen in binnen –en buitenland (ESAVS in Wenen, Europees congres van Dermatologie in Liverpool, ed. ) staan wij garant voor de meest recente én correcte aanpak van het dermatologisch probleem. Wij gaan op zoek naar de potentiële oorzaak van het probleem (eventueel via bloedscreening) en proberen dan patiënt afhankelijk de beste behandeling voorop te stellen.

 

Buiten allergische huidaandoeningen kunnen wij ook verregaand onderzoek verrichten voor andere huidproblemen die van infectieuze,  parasitaire en tumorale aard zijn. Hierbij staat het onderzoek met behulp van onze microscoop  centraal.

Cardiolgie

U kunt bij ons ook terecht voor een hartonderzoek. Ellen volgde de ESAVS cardiologie cursus aan de universiteit van Luxemburg en frist haar kennis nog steeds op met verschillende binnen en buitenlandse cursussen (Cardiologie werkgroep, Heart to heart congressen, Skill Vet cursussen, ed.).

 

Hartaandoeningen kunnen aangeboren zijn of verworven op een latere leeftijd.   Met behulp van onze EKG gaan we op zoek naar eventuele hartritmestoornissen. Verder wordt er door middel van ons Röntgentoestel  een beeld gemaakt van het hart en de longen. Om een beeld te verkrijgen van de binnenkant van het hart gaan we met ons echotoestel het hart onderzoeken. Op deze manier krijgen wij een zeer accuraat beeld van wat het probleem is om zo de juiste behandeling te kunnen instellen.

Chirurgie

Nele voltooide haar opleiding tot Specialisatie GPCert(SAS)  in weke delen en orthopedische chirurgie te Londen.  Verder volgde zij haar AO principles en advaced cursus in Leeds.

Hierdoor voeren wij op onze praktijk ook verregaande chirurgieën uit.

Dit kan gaan van het verwijderen van grote tumoren tot het herstellen van botbreuken en kruisbandrupturen.

Ook onze sterilisaties en castraties worden uitgevoerd met de nieuwste techniek waarbij met behulp van een Sconicision apparaat de bloedvaten worden doorgebrand waardoor er geen gebruik moet gemaakt worden van hechtmateriaal. Dit heeft als voordeel dat er minder complicaties kunnen voorkomen zoals postoperatieve bloedingen of allergische reacties op de draad. Verder verkorten we hierdoor de chirurgietijd én dus de periode waarbij uw dier onder anesthesie is.

Deze lijst geeft de stokpaardjes van de praktijk weer en is zeker niet hiertoe gelimiteerd. Heeft U een vraag over een andere dienst, staan wij U graag te woord. 

Contact

059 80 32 12

info@vetricure.be

 

Adres

Oostendesteenweg 225

8480 Eernegem

Consultatie na Afspraak

SPOEDGEVALLEN

Tijdens het weekend & op feestdagen werkt de praktijk samen met collega’s, gespecialiseerd in kleine huisdieren.

Dit is een service voor EIGEN cliënteel.

BEL 059 80 32 12 en u wordt doorverwezen naar de dierenarts van wacht.