059 80 32 12 info@vetricure.be

Weetjes

Leuke Tips & Tricks
De Orde der Dierenartsen informeert alle eigenaars van dieren

NGROD (De Nederlandstalige Gewestigelijke Raad van de Orde der Dierenartsen) publiceerde op 18 maart volgende persbericht op hun website. Dit doen ze om het brede publiek te informeren over de werking van de dierenartsen in deze tijd verregaande maatregelen die de regering oplegt ter bestrijding van het Coronavirus (COVID-19).

Ook dit nieuwsbericht bevestigt alle maatregelen voor dierenartsen om strikt mee te werken aan “social distancing”. Dit, minstenst tot 05 april 2020.

Wel één belangerijke geruststelling:

Huisdieren kunnen de Corona infectie NIET oplopen of overdragen.

Maar dat wil niet zeggen dat er niet oplettend moet omgegaan worden met de dieren:
er kan nog steeds passieve overdracht gebeuren (bv door aanrakingen).

Longworm, het klinkt smerig en dat is het ook! Lees hier hoe je jouw kat kan beschermen.

Interessant weetje om te beginnen: De longworm is een parasiet die het lichaam van een hond, kat, of ander dier nodig heeft om zich voort te planten, de worm heeft dus een indirecte levenscyclus.

De larven worden gegeten door slakken, kikkers, vogels… deze prooidieren kunnen wel eens de vangst van jouw kat zijn waardoor ook hij de longwormlarven binnenkrijgt. De larven gaan door de darmwand van de kat het lichaam in, en belanden uiteindelijk in de longen; daar groeien ze tot volwassen longwormen.

De volwassen longworm legt zijn eitjes in de luchtwegen van de kat die ze op zijn beurt ophoest of via de stoelgang uitwerpt. De larven worden gegeten door reptielen en/ of gevogelte en zo start de cirkel opnieuw… .

Een kat die enkel binnenshuis leeft kan dus in principe niet besmet worden met longworm, tenzij hij in contact komt met andere viervoeters die wel buiten jagen.

Katten die wel regelmatig buitenshuis spelen kunnen dus besmet worden met longworm en kan je maar beter goed in de gaten houden. Afhankelijk van je regio worden gemiddeld 10 tot 15% van de buitenkatten besmet.

De symptomen van een longwormbesmetting zijn: 

Hoesten, niezen, oog- en neusafscheiding, kortademigheid, ademnood, slecht eten en vermageren. Maar het komt ook voor dat een kat helemaal geen symptomen vertoont en dat is gevaarlijk… . Want zonder behandeling kan het gebeuren dat de kat overlijdt aan de gevolgen van deze parasiet. Het preventief en regelmatig ontwormen van je viervoeter is dus van uiterst belang!

Heb je vragen na het lezen van dit artikel of wens je een afspraak te maken voor een check-up van je kat? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Kattenpootjes zijn schattig, tot de klauwen tevoorschijn komen!

De klauwen van je kat hebben wel degelijk een functie naast het stukmaken van je meubels en het bewerken van je handen wanneer het spel weer eens te hevig wordt.

Katten gebruiken hun nagels om in bomen te klimmen en over omheiningen of andere obstakels te komen. Heb je een kat die hoofdzakelijk binnen leeft? Voorzie dan zeker een krabpaal zodat hij je meubels niet hoeft te gebruiken om zijn nagels te slijpen.

Heb je trouwens al opgemerkt dat je kat nooit vanaf de grond begint te klimmen maar eerst een stuk opspringt, zich vasthaakt en dan pas begint met klimmen? Hiervoor gebruikt hij voornamelijk zijn krachtige achterpoten; de voorpoten dienen eerder als veiligheidsnagels en voor het vasthouden van hun prooi.

Daarnaast gebruikt je kat zijn nagels voor het markeren van zijn territorium. Onder de voetzolen zitten kliertjes die geuren en feromonen afscheiden; deze komen vrij bij het krabben. Zo heeft iedere kat in de buurt zijn eigen uitkijkspot en markeert hij deze door te krabben, sproeien of kopjes geven.

En als laatste is krabben ook een manier voor je kat om stress te verminderen.

Die vlijmscherpe nagels die soms wel wat vervelend kunnen zijn hebben dus wel degelijk een functie. Deze verwijderen zou je kat zelfs ‘ongelukkig’ kunnen maken en dat is toch het laatste wat we willen?

Dit zijn de nieuwste gadgets voor je hond of kat!

Zoals ook wij opgenomen worden in de digitale wereld kent ook het dierenspeelgoed een evolutie.

Vergeet kauwspeeltjes, hersenspelletjes, trektouwen, … maak kennis met het dierenspeelgoed 2.0!

Een van de nieuwste snufjes die voorzien is in de elektronische auto’s van Tesla is de dog mode en geloof mij, hiermee zal Elon Musk, CEO van Tesla,  geweldig veel punten scoren bij de dierenliefhebbers onder ons.

Met de dog mode kan je er namelijk voor zorgen dat de temperatuur in je auto geregeld wordt terwijl jij even weg bent. Je hond kan dus veilig in de auto wachten terwijl de temperaturen buiten je auto de lucht in gaan of net onder het vriespunt zakken.

Controleer dus eerst of de auto een dog mode heeft vooraleer je de ramen inbeukt om een hond te redden. Ja, ook daaraan werd gedacht… wanneer de dog mode ingeschakeld is krijg je een melding te zien op het scherm van de Tesla; deze is als volgt: “Geen paniek: de airco staat aan en het is hier momenteel (bijvoorbeeld) 21 graden Celsius.”

We kunnen alleen maar hopen dat ook andere fabrikanten met iets gelijkaardigs op de proppen komen.

Voor de kattenliefhebbers onder ons bestaat er een gps tracker waarmee je je kat kan volgen op z’n dagelijkse wandeling. De tracker is een beetje vergelijkbaar met de trackers Strava en RunKeeper die door ons gebruikt worden tijdens het sporten. Wat we nog niet kunnen met de pet tracker is de kat aanmoedigen tijdens zijn wandeling: “Goed zo, Figaro!”, “Je bent er bijna!”…

En nu iets waar je dier effectief iets aan heeft… de Petcube! “De wat?” De Petcube is een op afstand bestuurbare laser die je met je smartphone kan bedienen. Nu kan je dus tijdens je middagpauze, vanuit een wachtzaal,… vanuit eender waar spelen met je hond of kat. Hoe-geweldig-is-dit?

Een extra feature: De Petcube is compatibel met Alexa, de spraakassistent van Amazon, op die manier kan je ook vanop afstand spreken tegen je dier!

“Kan het nog beter?” 

Ik hoopte al dat je dit ging vragen… want wist je dat je met gadgets als PetChatz HDX en PawCall ook kan videochatten met je dier? Ze kunnen je zelf opbellen, het enige wat ze dienen te leren is met hun poot de paw-call knop in te drukken. Daarnaast kan je hond naar DogTv kijken terwijl hij op zijn baasje wacht. Zo voorkom je dat hij uit verveling op je meubels gaat kauwen.

Wil je je hond belonen voor zijn goed gedrag? Dan kan je een extra gadget koppelen waarmee je vanop afstand hondensnoepjes kan geven aan je viervoeter.

Zo, nu weet je wat gekocht voor je viervoeter z’n verjaardag, of toch maar samen ravotten in de tuin?

Mmm Kerstdiner… Mag uw huisdier van tafel eten?

Tijdens de feestdagen wordt er al snel eens een restje van het menu aan de hond of kat voorgeschoteld. Maar mag dat wel?

In principe kan een puur stuk gevogelte of rund geen kwaad voor je dier. Het zijn de kruiden, sauzen en andere smaakmakers die we liever mijden.

Ook heeft een hond een andere voedingsbehoefte. Wij mensen hebben een evenwichtige mix tussen dierlijke en plantaardige voedingsstoffen nodig terwijl een hond voornamelijk vleeseter is.

Hoewel de voorkeur om vlees te eten, is het geen goed idee om je hond uitsluitend vlees voor te schotelen. Ook hij heeft behoefte aan evenwichtige voeding met vlees en groenten.

Om zelf de ideale verhouding samen te stellen is er kennis nodig. Wanneer je zomaar op buikgevoel groenten en vlees voorschotelt bestaat de kans dat je viervoeter belangrijke voedingsstoffen ontbreekt en zijn gezondheid beschadigd wordt.

Raadpleeg je dierenarts voor de gepaste voeding voor je hond of kat. Zo ben je zeker!

Uw hond heeft gevoel voor humor!

De vraag of dieren emoties hebben, of zelfs een zelfbewustzijn, is er één die al heel lang ter discussie staat. Binnen de wetenschap werd lang aangenomen dat dat niet zo was, maar wellicht zullen veel baasjes daar een heel andere mening over hebben! We kunnen namelijk heel goed onderscheiden wanneer ons geliefde huisdier plezier beleeft of er eerder wat beduusd bijloopt. Maar hoe zit het met gevoel voor humor? Kan onze hond bijvoorbeeld lachen?

Als mensen iets grappig vinden uiten ze dit bijvoorbeeld door hardop te lachen. Uit verschillende onderzoeken is nu gebleken dat ook dieren in bepaalde situaties geluiden maken die voor lachen zouden kunnen doorgaan.

Zo werden er bij ratten hoge geluidjes vastgesteld wanneer ze positief gestimuleerd werden door ze te kietelen. Diezelfde geluidjes kwamen ook voor tijdens het spelen met soortgenoten. Hieruit zouden we dus alvast kunnen afleiden dat ze zeker plezier kunnen beleven en dus ook, op hun eigen manier, lachen.

Aanvullend hierop is het feit dat alle zoogdieren beschikken over een dopaminesysteem in de hersenen.  Dus net zoals bij mensen speelt dit bij dieren een een grote rol speelt bij het ervaren van positieve gevoelens.

Kunnen de geluiden die honden maken als ze spelen ook omschreven worden als lachen? We stellen vast dat we een duidelijk hoorbare, geforceerd-hijgende ademhaling kunnen waarnemen. Dit zou alvast heel wat weg hebben van menselijk gelach. Dit signaal is trouwens zo sterk, dat wanneer wetenschappers dit imiteerden, de honden automatische uitgedaagd werden tot spelen en de onderzoekers heel vrolijk benaderden. Er is dus geen twijfel mogelijk dat honden deze ervaring als plezierig beleven. Meer zelfs, de onderzoekers stelden vast dat het gelach bij honden hun stress en spanning liet dalen.

Plezier en gelach is uiteraard nog niet gelijk aan humor. Humor zit vooral in sociale interactie. Onze hond kan natuurlijk geen grappen begrijpen, laat staan vertellen. Dus hierbij zijn we sterk afhankelijk van interpretatie en observatie. Meestal gaan we ons hier gaan baseren op anekdotes. Situaties waarin honden grappig of gek gedrag vertonen. Waarin ze er duidelijk plezier in hebben mensen uit te dagen. De voorwaarde hierbij is wel dat dit vrijwillig gebeurt en dat de hond de acties min of meer bewust uitvoert. Met andere woorden; dat de acties die ons aan het lachen maken “bedacht” zijn.

Opvallend is dat honden zich meestal nog gekker gaan gedragen als ze het doel bereikt hebben. Zij merken op wanneer wij plezier hebben en ervaren dit als een bevestiging of aanmoediging. Honden beseffen dus zeer goed dat ze op dat moment grappig zijn.

Uiteraard zal de humor van de hond wel nooit erg veelzijdige vormen aannemen. De complexe aard van de humor van de mens valt niet te evenaren. Maar toch kunnen we er dus van uitgaan dat honden wel degelijk over een soort gevoel voor humor beschikken!

Wat je dient te weten over FIV (kattenaids)

FIV of voluit Feline Immunodeficiency Virus is, zoals de naam reeds kenbaar maakt, een virus.

Het virus komt enkel voor bij katten en is dus niet schadelijk voor mensen of andere dieren. Het is verwant aan het beter gekende HIV-virus dat AIDS veroorzaakt.

Katten die besmet raken kunnen bij vroegtijdige behandeling een tijd klachtenvrij leven maar uiteindelijk zullen zij komen te overlijden aan het FIV-virus.

Hoe raakt een kat besmet?

FIV wordt overgedragen door bijt- en/of krabwonden. Straatkatten en katten die vaak buiten op wandel zijn hebben dus een grotere kans op besmetting.

Maar let op, ook katten die binnen leven kunnen besmet raken! Dit komt voor bij baasjes met meerdere katten waarvan sommige buiten gaan en andere binnen blijven. Opnieuw zal de buitenkat diegene zijn die besmet raakt en zo het virus binnenshuis verspreiden door een (speels) vechtpartijtje met z’n huisgenoten.

Er bestaat nog geen vaccin tegen het virus dus iedere kat die zich buiten begeeft kan besmet raken.

Bij besmetting is het dan ook aangeraden de kat weg te houden van andere katten. Jij mag je kat wel nog aaien en knuffelen!

Wat zijn de symptomen?

In eerste instantie heeft de kat weinig merkbare klachten. Het dier zal vaker moe zijn, mogelijks een slechtere vacht krijgen, grotere lymfeknopen en koorts hebben. Deze symptomen zijn zichtbaar 2 tot 6 maanden na de infectie.

In tweede instantie, maanden tot jaren later, kan hij gewicht verliezen, aanhoudende diarree hebben, gebit- en/of tandvleesproblemen hebben, minder goed eten en ontstekingen krijgen op de lucht- en urinewegen en de huid.

Leeft je kat buiten maar heb je nu schrik gekregen? Ga hem dan niet plots opsluiten in huis. Je kleine viervoeter is als het ware een Houdini en zal er alles aan doen om toch naar buiten te glippen!

Mag je konijn buiten in de winter? Bescherm hem tegen de koude met deze tips!

Het is belangrijk om weten dat konijnen slecht tegen temperatuursverandering kunnen. Een konijn dat gewoon is van binnen te leven plaats je best niet in de winter plots buiten omdat zijn vacht hier niet aan aangepast is (wel kan je je konijn enkele maanden op voorhand buiten plaatsen zodat hij een wintervacht kan aanmaken). Ook voor jonge konijntjes, waarvan de vacht nog niet dik genoeg is, raden we aan om ze binnen te houden bij koude dagen. Omgekeerd geldt deze regel ook, konijnen die buiten leven neem je niet plots binnen wanneer het koud wordt!

Wist je dat… je kan controleren of je konijn het koud heeft door aan het kuiltje in z’n nek te voelen? Wanneer dit koud aanvoelt wilt dit zeggen dat ook je konijn het koud heeft!

Verder zijn konijnen, op enkele uitzonderingen na (leeftijd, gezondheid, …), goed bestand tegen de koude! Met goede voorzieningen kunnen ze tot ver onder nul buiten blijven.

We geven je alvast enkele tips:

 1. Plaats het konijnenhok ergens waar het tochtvrij en droog is (konijnen kunnen daar niet tegen).
 2. Zorg dat het drinkwater niet bevriest; verschoon 2x per dag het water en/of voorzie de drinkbus van isolatie.
 3. Geef hem een dikke laag bodembedekking (bv. stro) waar hij zich kan ingraven wanneer hij het koud heeft.

 

Ook al is het koud buiten, ga toch af en toe checken bij je (kleine) pluizenbol!

Hier kan je samen de mooiste herfstwandelingen maken!

Een boswandeling tijdens de herfst, zalig! Het wegschoppen van een dikke laag gevallen bladeren bij het stappen, het warme kleurenpalet van oranje-, bruine-, en rode tinten, het straaltje zon of zelfs het druppelen van de regen … .

Hier kan je de mooiste herfstwandelingen (met je viervoeter) maken in jouw buurt:

West-Vlaanderen:

Het Tillegembos in Brugge

Het Vrijbos in Houthulst

Sixtusbossen in Vleteren

 

Oost-Vlaanderen:

Het kluisbos in Kluisbergen

Het Brakelbos in Brakel

De Meetjeslandse bossen in Urkel

Antwerpen:

Het Molenbos

Walenhoek in Niel

Blaasveldbroek in Willebroek

In Vlaams-Brabant:

Het Hallerbos in Halle

het Zoniënwoud in Hoeilaart

Het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee

Limburg:

Bosland in Hechtel-Eksel

Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen

Grenspark Kempen-Broek in Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik

 

Vergeet niet:

1. Bescherm je hond tegen teken want ook in het najaar kunnen zij nog actief zijn!

2. Doe altijd een teken-check-up na jullie wandeling, haal ev. teken weg met een tekentang.

Tip: neem een tekentang mee op jullie wandeling.

Eerder dit jaar een kitten in huis gehaald? Dan moet je misschien dringend naar de dierenarts…

Volgens de wetgeving dient je kat gecastreerd of gesteriliseerd te worden vóór hij of zij 5 maand wordt en vóór hij of zij ter adoptie gesteld of verkocht wordt.

Vanaf 8 weken is je kitten zelfstandig genoeg om het nest te verlaten (wij raden aan hier enkele weken bij te doen); het kan dus zijn dat je kitten enkele weken na de geboorte reeds gecastreerd of gesteriliseerd moet worden; we spreken hier van vroegcastratie en -sterilisatie. Ben je van plan de kitten zelf te houden dan kan je gerust wachten tot de maximum toegestane periode; wat iets beter is voor de ontwikkeling van je kitten.

Vraag ook bij het maken van een afspraak om je kitten te chippen en de nodige vaccinaties toe te dienen indien dit nog niet het geval zou zijn; want ook dat is verplicht!

Het is herfst, dit kan je doen voor de eekhoorn.

Wist je dat de eekhoorn geen winterslaap houdt?

In de herfstperiode is de eekhoorn druk bezig met het zoeken naar voedsel. Net omdat hij geen winterslaap houdt en het in de winter moeilijker is om voedsel te vinden, dient de eekhoorn voldoende voorraad aan te leggen om de winterperiode te overbruggen. Ook gaat hij tijdens de herfst meer eten om een dikkere vetlaag creëren, zo kan hij de aankomende koude dagen beter trotseren.

In tegenstelling tot andere periodes in het jaar waarin de eekhoorn van zonsopgang tot zonsondergang actief is, zal hij in de winter enkel van zonsopgang tot kort na de middag actief zijn; en met actief zijn bedoelen we voornamelijk het zoeken van zijn voedselvoorraad.

Heb je een eekhoorn vlakbij je woning gespot? 

Dan kan je het dier een handje helpen!

Maak van je tuin een natuurlijke omgeving waarin de eekhoorn nestmateriaal kan terugvinden (twijgen, takken, bladeren, hooi, kranten, mos) en hang eventueel een nestkastje op voor eekhoorns.

Je kan ook voedsel voorzien voor je kleine logé (beukennootjes, zonnebloempitten, hazelnoten, walnoten, rozijnen en ongezouten pinda’s) zodat zijn zoektocht wat vlotter verloopt.

In de winter is het voor de eekhoorn ook wat moeilijker om water te vinden en dat hebben ze zeker nodig aangezien ze niet voldoende vocht uit hun voeding kunnen halen. Plaats dus ook een klein schaaltje met water in je tuin. Tip: plaats het schaaltje op een plaats waar je hond of kat niet aankan.

En tot slot… Geniet van je kleine logé in je tuin! Wat kan de natuur toch mooi zijn…

Een konijntje in huis?

We hebben het uiteraard over de pluizenbol rechts op de foto ;).

Konijnen zijn ideaal om als huisdier te houden. Ze zijn over het algemeen zachtaardig, je kan ze zelfs trucjes aanleren en zindelijk maken! Van nature uit zijn het niet echt knuffeldieren en het liefst spelen ze met een ander konijnenvriendje. Ga er dus met geduld mee om en forceer niets; uiteindelijk wil je hem geen stress geven, toch?

Konijnen zijn heel gevoelig aan stress, houd daarom rekening met volgende puntjes: 

→ laat hem niet schrikken
→ geef hem voldoende ruimte
→ ga er rustig mee om
→ zorg ervoor dat hij een schuilplaats heeft
→ zorg ervoor dat hij niet te warm of te koud heeft
→ een konijn moet zich kunnen uitleven, ze rennen en graven graag
→ leg altijd hooi in zijn bakje

Wanneer je bovenstaande puntjes goed bijhoudt zal je een rond huppelend konijn in huis hebben; ze maken zelfs vreugdesprongetjes wanneer ze blij zijn!

Ben jij die ene vriend voor het leven?

Vele huisdieren zijn nog op zoek naar een baasje die bij hen past!
Ieder huisdier is anders en heeft andere noden, ook wij zijn uniek. Daarom heeft de Vlaamse overheid een platform voorzien waarop dierenasielen hun honden en katten ter adoptie kunnen stellen. De dieren worden met foto en beschrijving voorgesteld zodat jij kan beslissen of jullie levensstijl bij elkaar matcht of niet.

Want een energieke hond heeft bijvoorbeeld een baasje nodig die graag gaat wandelen of spelletjes speelt, een andere hond of kat kan dan weer extra zorg nodig hebben dus heeft hij/zij een baasje nodig met veel tijd, een ander dier kan dan terug een echte huismus zijn dus heeft een baasje nodig die graag knuffelt op de bank enzovoort.

Het handige aan dit platform is dat je niet ieder asiel en/of website dient af te schuimen naar die ene match waar jullie beide (dier en baasje) op aan het wachten zijn.

Bekijk hier 558 dieren die ter adoptie worden gesteld en vind je match: https://www.adopteereendier.be/

Uw kitten voor het eerst naar buiten

Je kat of kitten voor het eerst naar buiten laten is een ontzettend spannend moment. Vooral als het je eerste kat is, zullen er als kersverse kattenvader of -moeder duizenden vragen door je hoofd spoken. Wij hebben een aantal van deze vragen ontvangen en hebben een antwoord voor je.

1. Hoe begin je?

Je kat is van nature een echte verkenner, maar het is verstandig om het te verkennen gebied in het begin wat kleiner te houden. Een slimme manier om je kat op onderzoek te laten gaan is door een kattenlijn aan zijn of halsband te bevestigen. Zo kan je kat buiten zijn gang gaan, zonder dat hij direct weg kan. De andere kant van de lijn bevestig je aan iets in je tuin.

Na een tijdje doe je de lijn nog wel aan de halsband, maar laat je hem aan het andere uiteinde los. Je zult zien dat jouw kat na verloop van tijd zijn ontdekkingsgebied steeds verder uit gaat breiden. De eerste paar keer kun je ook nog “meelopen”. Ga buiten de poort staan, zodat jouw kitten of kat je niet uit het oog kan verliezen. Let wel op, dat je kitten ten minste 6 maanden oud moet zijn voordat hij alleen op pad kan. Als je een volwassen kat hebt geadopteerd, laat je hem of haar 2 tot 3 weken wennen.

Leer je kat ook een teken aan, wanneer het tijd is om weer naar binnen te gaan. Dat kan bijvoorbeeld rammelen met een snoeppotje zijn. Zo weet je kat naar verloop van tijd dat hij beloond wordt als hij weer binnen is.

2. Hoe gaat de kat zo veilig mogelijk op pad?

Op het moment dat jouw kleine vriend klaar is om de wijde wereld in de trekken, wil je natuurlijk wel dat hij zo veilig mogelijk rondloopt. Zorg er altijd voor dat je kat te herleiden is naar jou. Je kunt bijvoorbeeld een adreskoker aan de halsband hangen, met daarin jouw telefoonnummer. Ook zijn er speciale halsbanden met ledverlichting verkrijgbaar voor nachtelijke tochten.

Als je van plan bent je kat buiten te laten, is het ook erg belangrijk dat hij de juiste vaccinaties heeft. Voor advies hierover kun je terecht bij de dierenarts.

Katten spoken van alles uit als ze buiten zijn. Een halsband met een belletje zorgt ervoor dat katten minder makkelijk vogels of kleine dieren kunnen vangen. Omdat je kat waarschijnlijk op zoek gaat in bosjes en struiken, is het belangrijk dat de halsband voorzien is van een veiligheidssluiting. Deze klikt open als hij ergens achter blijft hangen.

3. Wat kan je doen als je kat ’s avonds niet terug komt?

Wat je vooral niet moet doen is.. in paniek raken. De kans is zeer groot dat jouw grote vriend de volgende ochtend aan de deur staat te krabben.

Zorg er altijd voor dat je een recente foto van je kat hebt. Mocht hij echt niet thuiskomen, heb je namelijk een goede foto om te verspreiden in de buurt en op social media. Online zijn een hele hoop groepen te vinden die helpen bij het vinden van een vermist dier.

Je kunt met “kattengeuren” uit huis een spoor maken op de grenzen van je huis. Zo help je je kat gemakkelijker het huis terug te vinden.

4. Hoe vindt de kat zijn huis weer terug?

Eigenlijk net zoals wij. Een kat ziet waar hij is en onthoudt hoe hij er kwam. In een vreemde omgeving zal hij of zij dan ook gemakkelijker verdwalen, dan rondom huis. Ook maken zij gebruik van geuren van bijvoorbeeld bloemen en planten in de tuin. Zoals we bij punt 1 beschreven is het slim om je kat een signaal aan te leren, wanneer het tijd is om weer naar binnen te gaan. Bijvoorbeeld door te rammelen met een snoeppotje.

5. Moet ik thuisblijven?

De eerste keren is het belangrijk dat de kat niet voor een dichte deur komt te staan, laat daarom de deur of een raam open staan. Als het dan te ‘spannend’ wordt buiten, kan je kitten naar zijn of haar veilige plek. Als je kat helemaal gewend is aan uitgaan en thuiskomen, kun je kiezen voor een kattenluikje. Op deze manier is jouw kat vrij om naar binnen en naar buiten te gaan, wanneer hij zelf wil.

Hoe herken je oververhitting?

Honden houden ook wel van lekker weer, maar kunnen minder goed tegen de warmte dan wij. De kans op oververhitting is aanwezig en dat is niet alleen gevaarlijk, maar kan zelfs dodelijk zijn! Waar moet je opletten bij warme dagen en wat moet je doen als je hond oververhit is?

Waarom raken honden snel oververhit?

Honden kunnen niet zweten zoals wij mensen om warmte kwijt te raken en af te koelen en daarom is de kans op oververhitting groter. Ze hebben een vacht die isolerend werkt en kunnen hun koeling alleen maar regelen door te hijgen en raken ze de warmte kwijt via hun tong en een beetje via hun pootjes (voetzooltjes).

Let extra op bij platsnuiten (Mopshonden, Bulldogs, Boxers etc.), pups en oudere honden, want deze hebben extra risico op oververhitting!

“In een auto kan de temperatuur al binnen 10 min. stijgen naar 50/60 graden, ramen op een kier zetten of in de schaduw parkeren helpt niet!”

 

Hoe herken je oververhitting bij je hond?

 • Lichaamstemperatuur boven de 39 graden (normaal: 38-39)
 • Warm aanvoelen
 • Overmatig hijgen
 • Veel kwijlen
 • Braken
 • Sloom worden, beweegt traag en lijkt uitgeput
 • Weigert op te staan
 • Weinig tot zelfs geen honger
 • Binnenkant oren/lippen voelen te warm aan
 • Slijmvliezen zijn rood

“Als de lichaamstemperatuur boven de 42 graden komt veranderen de eiwitten en de celstructuren van het bloed, waardoor het dik en stroperig wordt en het hart het bloed niet goed kan rondpompen. De hond zal in coma raken en overlijden”

 

Wat moet je doen bij oververhitting?

 • Verplaats je hond naar een koele plek in de schaduw of in huis en laat daar je hond geleidelijk afkoelen. Je kunt dit doen door hem te bedekken met een natte handdoek. De koude natte handdoek kun je het beste op zijn buik leggen, hier is minder vacht en liggen de bloedvaten dichter onder de huid.
 • Je hond nat maken, helpt alleen tijdelijk. De vacht gaat broeien en kan zo juist de temperatuur weer verhogen.
 • Neem ook even meerdere keren de temperatuur op om het verloop hiervan in de gaten te houden.
 • Ga niet met ijskoud water koelen, want hierdoor vernauwen de haarvaten en wordt het nog moeilijker de warmte kwijt te raken. Bij een oververhitte hond kan dit ook tot een hartstilstand leiden.
 • Geef je hond ook wat water te drinken en kijk of hij reageert, bij wil komen en normaal gaat hijgen.
 • Neem intussen contact op met je dierenarts voor advies en ga als je hond is bijgekomen, voor controle bij hem/haar langs voor een eventuele verdere behandeling.

Hoe kun je oververhitting voorkomen?

Zoek verkoeling in de schaduw

 • Laat je hond NOOIT achter in je auto, de temperatuur kan in de stilstaande auto binnen 10 minuten stijgen naar 50/60 graden! Je ramen op een kier zetten of parkeren in de schaduw helpt niet!
 • Ook tenten, benches en schuurtjes kunnen erg warm worden, dus laat ze daar ook niet achter.
 • Zorg voor veel schaduw en vers water om te drinken. Dit moet altijd beschikbaar zijn!
 • Zorg voor een koele plek in huis, geef bijvoorbeeld toegang tot de badkamer of zet een ventilator of airco aan.
 • In je tuin kan je met een schelpen/kinderbadje voor verkoeling zorgen, vul het met een laagje water en laat ze pootje baden, via de voetzooltjes zorgt dit voor verkoeling van het hele lichaam.
 • Heel koud water kan voor een shock zorgen, gooi niet opeens een plens met heel koud water over hem heen. Zorg dat het water op temperatuur is en laat je hond zelf kiezen om te pootjebaden of niet. Overigens helpt het helemaal nat maken alleen maar even, daarna kan de vacht gaan broeien en warmer aanvoelen dan na de plens met water.
 • Laat je hond niet op asfalt of hete straatstenen lopen. Vooral de temperatuur op asfalt kan heel snel hoog oplopen en de pootjes verbranden. Voel met je hand 7 sec. het asfalt en je hebt al gauw genoeg door of het te heet is. Je kunt je hond dan beter op gras uitlaten, controleer na de wandeling voor de zekerheid toch de onderkant van zijn pootjes. Je kan je hond ook speciale schoentjes aan doen, maar dit moet je van te voren aanleren.
 • Let op met het meenemen van je hond naar het strand overdag. Het zand kan ook snel te heet worden voor de pootjes. Zorg voor voldoende zoet water en schaduw en wees kritisch of je hond dit ook echt leuk vindt!
 • Ga niet hardlopen, fietsen of heel lang wandelen boven de 20 graden, het is beter om deze activiteiten te laten voor een andere dag. Maak liever een rustige wandeling op die tijdstippen, dan hoef je tussen de middag alleen maar even een korte potty break te geven.
 • Ligt je hond graag te bakken in de zon? Sommigen vinden dit heerlijk en gaan op tijd de schaduw opzoeken. Maar blijf je hond goed in de gaten houden en wees op dat moment verstandig dat als het te lang duurt je hond zelf op een koele plek te leggen, sommige lijken door het dutten “de tijd te vergeten”, ze hebben niet zelf door natuurlijk dat het gevaarlijk kan zijn. Honden die de volle zon blijven opzoeken, kan je wellicht beter even binnen houden.
 • Rem je hond op tijd af, sommige honden blijven maar spelen en rennen, zeker als ze met andere honden zijn. Doe dit door bijvoorbeeld je hond aan te lijnen en door niet met een bal te gaan spelen.
 • Pootje baden is een heerlijke afkoeling voor je hond, let wel op dat je zeker weet dat je hond kan zwemmen en dat het zwemwater schoon en veilig is. Laat je hond niet fanatiek zwemmen of ballen/stokken apporteren, ondanks het koele water kan je hond oververhit raken.
 • Ga je hond niet scheren, zijn vacht werkt isolerend en houdt dus ook de warmte tegen. Zeker rassen met dubbele vachten regelen daardoor hun temperatuur. Mocht je twijfelen of je hond toch een trimbeurt nodig heeft of omdat jouw ras wel getrimd moet worden, maak dan een afspraak bij een gediplomeerde trimmer en vraag om zomer advies!
 • Let op voor verbranding van de huid bij honden met een korte, zeer dunne of witte vacht. Ook kale/roze plekjes, neuzen, ruggetjes, oortjes kunnen verbranden, smeer die plekken in met zonnebrand.
Dieren en warm weer

Dieren hebben tijdens warme dagen extra aandacht nodig. Ook zij hebben last van de hitte. Met enkele tips kan je je dier helpen de hitte te trotseren. Belangrijk is om voor verkoeling te zorgen en inspanningen te vermijden.

Schaduw en ventilatie

 • Zorg dat je dier steeds verkoeling of de schaduw kan opzoeken.
 • Verplaats vogels-, knaagdieren- en konijnenkooien naar een plaats waar het koel is. Leg eventueel een nat laken over het hok om het af te koelen. Zorg ervoor dat de dieren zelf in de schaduw kunnen zitten.
 • Zorg voor voldoende ventilatie in stallen en hokken.
 • Landbouwhuisdieren zoals paarden, ezels, schapen en geiten hebben beschutting nodig zoals bomen of een schuilhok. Een metalen container is ongeschikt als huisvesting op warme en koude dagen.

Vers drinkwater 

Bij warm weer eten dieren minder en drinken ze veel meer. Zorg daarom voor voldoende drinkwater. Hou er rekening mee dat het water snel verdampt. Voorzie daarom extra drinkbakken die niet kunnen worden omgestoten.

 • Ververs het water minstens 2 keer per dag.
 • Om het water koel te houden, kan je er ijsblokjes in doen of de drinkflessen even in de diepvries steken. Het water mag echter ook niet te koud zijn. Ijskoud water is namelijk niet gezond.
 • Geef landbouwhuisdieren en paarden ook een zoutblok om verloren mineralen door zweten terug aan te vullen.
 • Als de dieren een automatische drinkpomp hebben, controleer dan geregeld de werking.

Een badplaats

Voor kleine dieren kan het voldoende zijn om een schaal water of een (modder)plas te voorzien. Zorg dat duiven, kippen en andere vogels zowel kunnen baden in een lage schaal water als een stofbad kunnen nemen.

Voor grote dieren loont het om een poel in de weide aan te leggen, als je daar de ruimte voor hebt. Om te vermijden dat de dieren verdrinken zorg je voor een gemakkelijke in- en uitgang. Maak de poel niet te diep zodat de dieren kunnen liggen of rollen. Een poel kan het gehele jaar dienst doen maar bij vriesweer plaats je best een omheining zodat dieren niet door het ijs kunnen zakken.

Bescherming tegen verbranding

Ook dieren kunnen verbranden vooral als ze een witte of lichte vacht hebben. De gevoelige plaatsen zijn de rug, oren en neus: de oren van katten, puntoren van honden, de rug en oren van varkens, witte neuzen van paarden, ezels, koeien en schapen. Gebruik een  zonnebrandcrème met factor 30 of meer. Voor honden en katten bestaat speciale zonnebrandcrème die niet giftig is. Test de crème eerst op een klein stuk huid om te zien of het dier niet allergisch is.

Ook de voetzolen zijn gevoelig. Heet asfalt en straatstenen  veroorzaken brandwonden. Laat je hond dus nooit uit op hete asfalt of tegels lopen.

Transport

 • Laat je dier nooit alleen achter in een auto! Zelfs bij relatief milde buitentemperaturen of op een schaduwrijke plek loopt de temperatuur in de auto razendsnel op.
 • Vermijd transport in de hitte. Ga je toch de baan op, voorzie dan verkoeling en voldoende drinkwater.

Vermijd oververhitting 

Oververhitting kan je herkennen als de dieren er vermoeid of levenloos uitzien. Vaak houden ze de bek of snavel open en hijgen ze. Honden en katten met een korte snuit zijn extra gevoelig aan oververhitting.

Breng het dier direct in een koele omgeving en maak de onderkant van het dier nat met lauw water of leg het dier op een frisse, natte handdoek. Je kan ook de poten en buik afspoelen met lauw water.

Gebruik geen te koud water, want dan gaan de bloedvaten dicht zodat de overtollige warmte niet weg kan. Voorzie koel drinkwater en laat het dier iedere paar minuten een klein beetje drinken.

Raadpleeg een dierenarts als het na enkele minuten niet beter gaat met het dier.

Maatregelen per diersoort

Honden

 • Smeer honden met een dunne vacht in met zonnecrème.
 • Geef een koelmatje of koelhalsband.
 • Vermijd een muilkorf. Dit belemmert het hijgen van de hond waardoor hij zichzelf niet kan verkoelen.
 • Vermijd wandelen op asfalt, zand of tegels. Door de hitte kunnen de voetzolen verbranden. Veiliger is het om te wandelen in het gras of in de vroege morgen of late avond, wanneer de temperaturen gedaald zijn.
 • Doe waterspelletjes met je hond of geef hem zijn eigen zwembadje. Let er op dat de hond niet te veel water binnen krijgt, dit kan leiden tot watervergiftiging.
 • Verwen je hond met verfrissende snoepjes zoals yoghurt, groenten en fruit. Veel honden vinden meloen heerlijk. Geef nooit druiven of avocado want deze zijn giftig voor honden.

Katten

 • Gebruik zonnebrandcrème op een dunne en/of witte vacht.
 • Laat natvoer niet urenlang staan. Dit kan namelijk snel bederven bij hoge temperaturen.
 • Maak je handen nat en strijk een paar keer over de vacht om je kat te verfrissen.

Knaagdieren

 • Zet de kooi op een frissere plaats.
 • Voorzie enkele koude stenen waar de dieren op kunnen gaan liggen om af te koelen.
 • Als het hok een plastic bodem heeft, kan je er koelelementen onder plaatsen. Zorg ervoor dat de dieren ook nog niet-gekoelde plaatsen hebben om te zitten.
 • Laat restjes eten niet liggen zodat het niet kan bederven.
 • Leg een nat wit laken over een buitenhok.
 • Laat je knaagdier binnen lopen op een koude ondervloer.

Vogels

 • Zet de kooi op een frissere plaats.
 • Kippenhokken, volières,.. kan je afschermen met een parasol of wit (nat) laken.
 • Plaats nestkastjes en schaaltjes water voor wilde vogels.

Weidedieren

 • Door de hitte droogt de weide uit en daalt de voedingswaarde van het gras. Als je de weide niet kan besproeien, geef je extra ruwvoer en vitaminen en mineralen.
 • Als de stal lichtkoepels of doorzichtige dakplaten heeft, dan kan je deze afdekken met donkere dekens. Zo blijft het een stuk koeler. Vermijd transport bij hoge temperaturen.
 • Ga niet paardrijden op de warmste momenten van de dag.
Laat uw hond niet stikken in de hitte!

Niet enkel de mens ziet af door het warme weer; ook onze huisdieren zien af. Tot overmaat van ramp worden honden maar al te vaak achtergelaten in de auto… of beter gezegd, een oven. Het is een triest feit dat steeds vaker voorkomt. Elke zomer sterven er honden omdat ze door hun baasjes worden vergeten in de auto waar de temperatuur makkelijk oploopt tot boven de 50°C.

Preventietips:

 • Laat uw hond nooit alleen achter in de wagen! Ook niet wanneer de auto geparkeerd staat in de schaduw of wanneer u het raam een beetje open laat staan.
 • Neem je viervoeter met je mee en zet hem in een koele plek.
 • Zorg ervoor dat het dier voldoende water kan drinken.
 • Vermijd zoveel mogelijk lichamelijk inspanningen.
 • Borstel uw hond dagelijks om losse haren weg te nemen waardoor de hond makkelijker lichaamswarmte kwijt kan.
 • Asfalt en zand zijn niet de ideale ondergrond bij warm weer en kunnen brandwonden veroorzaken aan de pootjes.

Zelf getuige van een opgesloten hond in de wagen?

 • Verwittig onmiddellijk de politie en probeer te achterhalen wie de eigenaar is van de wagen.
 • Sla in geen geval zelf de autoruit in om de hond te bevrijden.
 • Neem eventueel contact op met de dierenarts.
 • Probeer in de mate van het mogelijke de hond te bedekken met natte handdoeken om de lichaamstemperatuur te verminderen.
 • Laat de hond slokjes water drinken.
De gezondheid van je hond

1. Stop met roken in het bijzijn van je hond

Wist je dat roken in de aanwezigheid van je hond het risico op het ontwikkelen van kanker verdubbelt? Probeer voor zijn gezondheid zoveel mogelijk het roken in zijn aanwezigheid te vermijden (vooral in een gesloten, niet verluchte ruimte).

2. Laat hem bewegen

Een gezonde geest, in een gezond lichaam! Een hond moet ook sporten om stoom af te blazen en gezond te zijn. Wandel dus elke dag met je hond (ook als je een grote tuin hebt). Zo kan hij fysiek maar ook mentaal bewegen door nieuwe geuren te ontdekken, andere honden te ontmoeten en nieuwe landschappen te verkennen.

Natuurlijk variëren deze behoeften aan lichaamsbeweging afhankelijk van het ras van je hond. Mops, Bichons, Shih Tzu’s, Chihuahua’s hebben niet meer dan een half uur lopen per dag nodig. Herdershonden (Border collie, Australische herder, Beauceron,….) en jachthonden (Golden Retrievers, Labradors, Braques, … .) hebben daarentegen minstens 2-3 uur beweging per dag nodig.

3. Controleer zijn dieet

Een hond die 20% overgewicht heeft in vergelijking met het gewicht dat hij moet wegen is zwaarlijvig. Overgewicht is niet licht op te vatten omdat, zoals bij mensen, obesitas hen vatbaar maakt voor verschillende gezondheidsproblemen: hart- en ademhalingsziekten, diabetes, artritis, enz.

De belangrijkste oorzaak van overgewicht bij honden is slechte voeding. Serveer een evenwichtige voeding, aangepast aan de behoeften van je hond, om hem te helpen zijn figuur terug te krijgen. Een natuurlijk, zelfgemaakt dieet kan je hond helpen dit gewicht te behouden.

4. Socialiseren en nieuwe activiteiten ontdekken

Net als jou is je hond een sociaal wezen. Hij moet andere honden ontmoeten. Wij raden je aan om te gaan voor groepswandelingen of om naar de hondenschool te gaan. Wees echter voorzichtig als hij socialisatieproblemen heeft en zorg er dus voor dat hij een muilkorf draagt.

In dezelfde lijn zullen nieuwe activiteiten hem in staat stellen andere honden te ontmoeten en tegelijkertijd zijn welzijn te bevorderen. Er zijn nu veel activiteiten en disciplines die met je hond te maken hebben: Canicross, Treiball, Agility, wandelen, Flyball, … . Deze zullen daarbij je band met je hond versterken!

 5. Vermaak je hond met nieuwe spelletjes

Zoals we al gezegd hebben, moet je hond ook mentaal gestimuleerd worden. Verander zijn speelgoed regelmatig om hem gemotiveerd te houden. Het is niet in het bijzonder nodig om een fortuin te besteden aan nieuw speelgoed. Het is mogelijk om zelf leuke spelletjes te maken die hem stimuleren: een snuffelmat, balwerper, … .

6. Voor hem zorgen

Neem de tijd om je hond te verwennen: een kleine massage of een ontspannende verzorging zal hem goed doen. Er zijn professionele hondenmasseurs beschikbaar om je te helpen. Het is ook mogelijk om lessen te volgen om hem goed te leren masseren.

7. Houd je hond bezig in je afwezigheid

Er zijn verschillende tips en trucs om je hond bezig te houden terwijl je weg bent:

 • Je kunt snacks verbergen in je huis, die hem/haar bezig zal houden ze te vinden terwijl je buiten bent.
 • Sommige honden zijn dol op tv en kunnen lange tijd voor het scherm worden afgeleid. Bovendien helpt het geluid van de TV hen om zich niet eenzaam te voelen.
 • Schik een “cocoon” hoekje bij het raam als hij graag mensen op straat voorbij ziet komen. Het is dan noodzakelijk om ervoor te zorgen dat hij niet blaft naar voorbijgangers.
 • Het is mogelijk om haar mee te nemen naar een hondencentrum als je lange tijd weg bent geweest, of om een hondenoppas te gebruiken die voor haar zorgt in je afwezigheid.

Dat maakt onze lijst compleet. Een essentieel element is natuurlijk om hem veel liefde te geven.

Konijnen en slijtage van de tanden…

Een gebit van een konijn bestaat normaal uit vier snijtanden, twintig kiezen en twee kleine snijtandjes. De tanden groeien het hele leven door; een snijtand groeit bijvoorbeeld wekelijks met gemiddeld 2,2 millimeter. Het is belangrijk dat de groei en slijtage van de tanden in balans is, anders heeft je konijn ineens heel lange tanden en krijgt hij hier last van.

Slijtproces

Bij het slijtproces kunnen wel eens problemen optreden, daarom is het belangrijk dat je konijn een goede calciumstofwisseling heeft. Wanneer het dier te weinig calcium binnenkrijgt, kan botontkalking optreden. Bij een te hoog calciumgehalte kan je konijn last krijgen van blaaszand of blaasstenen.

Onvoldoende slijtage door verkeerde stand gebit

Ook vervelend voor je konijn is een afwijkende stand van zijn snijtanden. Als de boven- en ondertanden elkaar niet meer slijpen, zullen ze blijven groeien. Gelukkig kun je dit aan diverse symptomen zien. Zo zal je maatje niet eten en maakt hij proppen van het eten. Hierdoor kunnen problemen in het maag-darmkanaal optreden en heeft je konijn een vergrote kans op diarree of verstopping.

Als je merkt dat je konijn last heeft van zijn gebit, ga dan even naar de dierenarts voor onderzoek. Die zal zorg dragen voor het gebit en ervoor zorgen dat je konijn in het vervolg weer lekker kan knagen.

Belangrijkste puppy en kitten adviezen

Aankoop van een puppy of kitten

Bij aankoop van een puppy of kitten komt er heel veel informatie op je af, daarom vatten wij hier de belangrijkste adviezen even samen.

Chippen en registratie

Jouw puppy of kitten moet (als dat bij de fokker nog niet is gebeurd) verplicht gechipt worden. Naast het chippen is het belangrijk dat het dier geregistreerd wordt; zo worden jouw naam en adresgegevens elektronisch gelinkt aan het chipnummer. Je hond of kat kan dan teruggevonden worden indien deze zou weglopen.

Ontwormen

Een pup of kitten kan geïnfecteerd worden met wormen via de moeder tijdens de dracht, maar ook na de geboorte kan je pup of kitten ieder moment besmet raken. Dit laatste zeker omdat jonge dieren een zwakke afweer hebben. Ontworming is geen preventief middel, het doodt enkel de op dat moment aanwezige wormen. Het is ook raadzaam om andere katten en honden in huis te behandelen.

Een ideaal ontwormingsschema ziet er als volgt uit:

 • Tot de leeftijd van 8 weken: ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken
 • Nadien tot de leeftijd van 6 maand: iedere maand ontwormen
 • Nadien: 4 keer per jaar ontwormen, dus om de 3 maand

Vaccinatie

Om je puppy of kitten te beschermen tegen allerlei (dodelijke) infecties zal je lieveling meerdere keren moeten gevaccineerd worden. Er kan gevaccineerd worden volgens het principe van alternerend vaccineren, waardoor je hond of kat ieder jaar de gepaste vaccins toegediend krijgt, afhankelijk van de situatie die voor jouw dier van toepassing is.

Het vaccinatieschema voor jouw pup ziet er als volgt uit:

 • Op 6 weken: DP (hondenziekte en parvovirus)
 • Op 9 weken: DHP+L4+BbPi (hondenziekte, hepatitis, parvovirus, rattenziekte en kennelhoest)
 • Op 12 weken: DHP+L4+ (eventueel) Rabiës (hondenziekte, hepatitis, parvovirus, rattenziekte en eventueel hondsdolheid als de hond meegaat naar het buitenland)

Het vaccinatieschema voor jouw kitten ziet er als volgt uit:

 • Op 8 weken: Tricat Trio + eventueel Leucose: (kattenziekte, niesziekte, chlamydia en eventueel leucose als uw kat buiten komt)
 • Op 12 weken: Tricat Trio + eventueel Leucose en Rabiës: (kattenziekte, niesziekte, chlamydia, eventueel leucose als uw kat buiten komt en rabiës of hondsdolheid als uw kat meegaat naar het buitenland)

Ontvlooien

Puppy’s en kittens zijn vanaf de geboorte ook vatbaar voor vlooien. Daarom raden wij aan om ze zo vroeg mogelijk hiertegen te beschermen. Dit gebeurt best maandelijks met een spray of pipet. Vanaf de leeftijd van 8 weken kan je puppy ook een pil tegen vlooien krijgen die 12 weken werkzaam is.  Vanaf de leeftijd van 11 weken kan je kitten ook een pipet tegen vlooien krijgen dat 12 weken werkzaam is. Het is natuurlijk ook raadzaam om andere katten en honden in huis te behandelen.

Het ontvlooiingsschema voor je hond ziet er als volgt uit:

 • Met pipet of spray: iedere maand
 • Met 3 maand werkende pil: elke 12 weken

Het ontvlooiingsschema voor je kat ziet er als volgt uit:

 • Met pipet of spray: iedere maand
 • Met 3 maand werkend pipet: elke 12 weken

Voeding

De eerste dagen na thuiskomst geef je best hetzelfde voer dat de fokker ook gaf. Hierdoor zal het diertje gemakkelijker wennen aan de nieuwe situatie. Als je jouw puppy of kitten ander voer wil geven, doe dit dan geleidelijk. Meng een beetje van het nieuwe voer door het oude en verhoog gedurende ongeveer een week langzaam de verhouding.

Puppy- of kittenvoer is zowel in nat- als droogvoer beschikbaar. De keuze hangt af van persoonlijke voorkeur en wat het diertje verkiest. Let op dat je een voer kiest waardoor het dier zich optimaal kan ontwikkelen. Kies voor een voer dat ‘compleet’ is. Dat wil zeggen dat je geen supplementen of ander voer hoeft toe te voegen.

Sterilisatie/Castratie

Sinds 1 januari 2016 moet iedere kat dat verkocht of weggegeven wordt ook gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Voor een hond is deze wet niet van toepassing. Bedenk of je ooit een nestje zou willen hebben. Indien dit niet zo is, raden wij aan een teefje te steriliseren. Dit zorgt voor verschillende voordelen zoals: voorkomen van baarmoederontsteking en -tumoren, minder kans op melkkliertumoren, geen schijndracht, geen loopsheid meer en minder kans op suikerziekte. Ons advies voor een reu is deze te laten castreren in geval van gedrags- of medische problemen.

Het ideale moment voor sterilisatie is rond de leeftijd van 6 maanden, liefst vóór de eerste loopsheid. Het is niet nodig uw teefje eerst eens loops of drachtig te laten worden voor sterilisatie.

Simpele commando’s om je puppy te leren

Zoals wij ons schoolleven zijn begonnen met maan, roos, vis. Beginnen zij met zit, af, hier. Deze simpele commando’s om je puppy te leren zijn de basis van de hele trukendoos die je hem of haar kunt leren. Wij leggen je in een paar stappen uit hoe!

Zit

 • Ga naast je puppy staan en houd de halsband met je rechterhand vast
 • Geef het bevel “zit”
 • Met je rechterhand help je een handje, door zijn/haar kopje iets naar achter te duwen
 • Met je linker hand “aai” je in een vloeiende beweging van de kop, naar nek, naar rug en laat hem of haar bijna op je hand tot zit komen.

Beloon je pup direct en haal je hand voorzichtig weg! Nu verdient hij/zijn zeker een dikke knuffel!

Af

Ga op je knieën (rechts) naast je pup zitten, je pup zit ook. Pak met je linkerhand de linkerpoot vast en met je rechterhand de rechterpoot. Til ze op terwijl je gezellig tegen je pup praat. Zo laat je je pup wennen aan het idee dat je zijn poten op tilt.

 • Geef het commando “af”
 • Trek beide pootjes voorzichtig naar voor, doe dit rustig!

Wederom tijd voor een beloning!! Lekker een snoepje, of een aai over de bol. Dat doet het altijd goed!

Hier

Jouw puppy zoekt je regelmatig zelf op. Bijvoorbeeld als hij honger heeft, zin heeft om te spelen of lekker wil knuffelen. Maak gebruik van deze momenten! Als je ziet dat je puppy naar je toe wilt komen, roep dan “hier!” en beloon hem of haar als ie er is. Zo wordt het namelijk heel erg leuk om naar het baasje te komen.

Honden zijn hele intelligente dieren, je kunt ze dan ook van alles leren. Begin maar eens met de commando’s hierboven. Zijn jullie helemaal op elkaar ingespeeld? Probeer dan ook eens commando’s zoals high five of (héél handig) opruimen!

Succes!

Je huisdier veilig alleen thuis laten

Niet veel baasjes hebben de luxe om hun huisdier continu bij zich te hebben en dit hoeft in veel gevallen ook helemaal niet. Honden kunnen best even alleen zijn (mits dit goed aangeleerd is) als je naar je werk gaat of boodschappen gaat doen.

Katten overigens zijn thuis vaak veel meer op hun gemak als je op vakantie gaat. Maar het is dan wel belangrijk dat je het huis voor hen veilig achter laat. Met deze 10 tips kun je je huisdier op een zo veilig mogelijke manier achter laten!

1.   Laat geen rommel of afval liggen

Zorg dat je geen rommel of afval laat liggen, dus gooi voordat je weggaat de vuilniszak weg of zorg dat ze er absoluut niet bij kunnen komen, want als ze iets lekker ruiken zullen zij zich in allerlei bochten wringen om erbij te komen.

Zowel honden als katten vinden dit zeer interessant en wij komen vaak situaties tegen dat de afvalzak met alles wat erin zit door de hele kamer ligt. Het kan erg gevaarlijk zijn, ze kunnen per ongeluk plastic binnenkrijgen of kleine botjes etc.

2. Ruim kleine speeltjes op 

Verwijder kleine speeltjes, touwtjes en andere objecten zoals elastiekjes, zodat je huisdier er niet bij kan komen. Natuurlijk kan het ze bezig houden, maar bij dit soort kleine dingetjes is de kans groot dat ze erin kunnen stikken als jij er niet bij bent. Kies liever voor groter speelgoed dat ervoor gemaakt is om te gebruiken als jij er niet bent, zoals een “Kong” voor honden en voerballen/puzzels/activity centres voor katten.

Overigens is het met kattenspeeltjes sowieso een goed idee om deze weg te leggen; zo raken ze er niet uitgekeken en als je ze uit een mand haalt lijkt het weer iets interessants, want “nieuw”!

3. Moderne techniek

We hebben steeds meer moderne techniek in huis en helaas gaat nog niet alles draadloos. Dat betekent dat er veel draden en snoeren door het huis kunnen liggen. De meeste honden of katten zullen deze links laten liggen, maar bijv. jonge honden willen nog wel eens vanalles in hun mond nemen.

Baasjes met knagers zullen hier al extra alert op zijn, maar hou er ook rekening mee dat als ze in een kooi zitten dat die kleintjes verdraaid handig kunnen zijn om ergens bij te komen.

Kattenbaasjes met mooie elektrische kookplaten kunnen het beste deze vergrendelen als ze op pad gaan, want de kookplaat kan per ongeluk aangaan als ze er op springen en rondlopen. Nog beter is om er bijv. een vaatdoek op te leggen.

4. Warm weer

Sommige, vooral oude huizen blijven in de zomer heerlijk koel en aangenaam voor je huisdier. Maar hou er op warme dagen wel rekening mee dat het kwik kan oplopen en huisdieren kunnen doorgaans slecht met warmte omgaan.

Heb je een huis waar vrijwel de hele dag de zon binnen schijnt? Het kan helpen om sommige gordijnen dicht te doen, een raam kun je wel opendoen, maar zet er een hor/gaas voor zodat ze niet naar buiten kunnen springen. Een ventilator zorgt voor prettige verkoeling en natuurlijk zet je voldoende water neer.

5. Sluit keukenkastjes

Mag je huisdier ergens niet komen? Zoals bijvoorbeeld de slaapkamer? Sluit dan de deuren goed af en doe ze, indien je een Houdini hebt, maar beter op slot!

Ook keukenkastjes en kastjes waar eten ligt goed afsluiten, want als ze eenmaal doorhebben hoe ze iets open krijgen, dan is er geen houden meer aan. Bij de Gamma zijn er allemaal simpele (kinder) oplossingen om dit soort kastjes af te sluiten en leg etenswaren zo hoog mogelijk.

6. Geen giftige bloemen of planten in huis

Veel mooie bloemen en planten zijn giftig voor onze huisdieren. Hoewel mensen vaak denken dat hun dieren er vanaf zullen blijven, komt vergiftiging door bloemen en planten in huis heel vaak voor.

De volgende meest voorkomende bloemen en planten zijn giftig voor honden en katten:

 • Amaryllis
 • Azalea of Rhododendron
 • Bloembollen (tulpen, narcissen etc.)
 • Castorzaad van de wonderboom
 • Chrysanthemum
 • Cyclamen
 • Dieffenbachi
 • Khalanchoe
 • Klimop (niet alle)
 • Lelies (zeer giftig voor katten)
 • Lepelplant
 • Marihuana
 • Oleander
 • Taxus (zeer giftig)
 • Sago palm (zeer giftig)

 

7. Ga er niet vanuit dat je kat 9 levens heeft

Katten zijn niet altijd even zelfstandig als je zou denken, ze doen soms de raarste dingen en komen daardoor ook wel eens in situaties waarbij ze zichzelf niet zo goed kunnen redden.

Zorg dat je even goed rond kijkt in je huis of ze nergens klem kunnen komen te zitten:

 • zoals achter/onder de keuken en/of de koelkast
 • sluit de open haard af
 • toiletdeuren dicht, klinkt gek maar ze kunnen in de pot vallen en klem komen te zitten
 • zet geen ramen open, niet op een kier en al helemaal niet in de kantelstand: ze kunnen klem komen te zitten. Als je toch frisse lucht wilt, zet er dan een rooster voor.

8. Niet alle honden zijn engeltjes 

Sommige honden zijn echt engeltjes als ze alleen thuis worden gelaten, ze gaan slapen en worden pas weer wakker als jij terugkomt. Ze kunnen door het hele huis wandelen zonder maar iets aan te raken en kunnen zich alleen best vermaken met een veilig speeltje.

Helaas zijn niet alle honden zo en je hebt er altijd boefjes tussen zitten die zich willen vermaken met de spullen in je huis. Hier zit vaak wel iets achter waar je met training aan kunt werken (zie tip nummer 5). Dit zijn alvast wat tips om vervelende situaties te voorkomen als je thuis komt:

 • laat je hond goed uit voor je weg gaat
 • zorg voor afleiding: een gevulde ‘Kong’ kan ze uren bezig houden
 • verklein de ruimte en zorg dat ze daarbinnen niets kapot kunnen maken: een bench of ren is daar perfect voor. Dit hoeft niet zielig te zijn als je je dit op een goede manier aanleert, ze zien het dan als een prettig eigen plekje!

9. Honden met verlatingsangst

Niet alle honden kunnen even goed alleen thuis zijn. Uit onderzoek blijkt dat veel honden verlatingsangst hebben. Baasjes weten dit vaak niet omdat je niet ziet wat je hond aan het doen is en vaak kom je er alleen achter als de buren gaan klagen omdat de hond blaft en piept.

Veel honden zijn stille lijders en dit gedrag zet zich niet pas in als ze al uren alleen zijn en zich beginnen te vervelen, maar vrijwel direct als het baasje de deur achter zich dichttrekt.

Hier is zeker wat aan te doen, zoek hulp van een professionele gedragstherapeut die gespecialiseerd is in verlatingsangst.

Het is dus belangrijk om dit pups van begin af aan en stap voor stap te leren. Je kunt om advies vragen bij je fokker of de puppytrainer, cursussen en boeken lezen die gebruikmaken van beloning/positief trainen/positieve bekrachtiging.

10. Maak gebruik van een backup als je weg gaat

Ga je voor langere tijd weg van huis dan je huisdier gewend is en/of aankan? Bijvoorbeeld naar een afspraak en ben je later thuis dan normaal? Dan is het fijn om backup te hebben van bijvoorbeeld een professionele dierenoppas die je kan helpen bij de verzorging van je huisdier. Deze zorgt er bijvoorbeeld voor dat je hond wordt uitgelaten en dat je kat zijn voer en medicatie krijgt op het juiste tijdstip.

Handige lentetips voor uw huisdier

Puppy

1. Check of je huisdier gechipt is

Het voorjaar is een mooi moment om eens naar de dierenarts te gaan om te checken of je huisdier gechipt is als je daaraan twijfelt. Dit kun je dan ook mooi koppelen aan een volledige gezondheidscheck en een weegmoment, zo na de winter.

Check ook of de chip goed geregistreerd staat en de gegevens, zoals adres en telefoonnummer, nog kloppen. Want zonder goede registratie is de chip zinloos en je huisdier niet traceerbaar.

2. Bereid je kat voor op naar buiten gaan

Wil je voor het eerst je kat naar buiten laten? Bedenk eerst of je wel in een veilige buurt woont en ook of je kat op straat of weg kan komen? Dan kun je beter je tuin afzetten, want het is een groot risico om je kat in de stad vrij te laten.

Wil je toch je kat vrij naar buiten laten? Bereid je kat daar dan goed op voor; verken samen aan een tuig de omgeving zodat je kat zich kan oriënteren voor hij echt vrij wordt gelaten.

Op de dag dat je het gevoel hebt dat je kat weet waar je huis zich bevindt, kun je een mooie rustige ochtend uitkiezen waarop je je kat gaat loslaten. Zorg ervoor dat je zelf de hele dag thuis bent om de boel in de gaten te houden en om je kat te belonen met iets heel lekkers als deze weer terug komt. Het scheelt als je kat niet de hele dag eten tot zijn beschikking heeft, dan komt hij graag terug voor iets lekkers!

Extra tip: smeer de pootjes van je kat in met roomboter voor de eerste keren dat hij zelf zijn omgeving buiten mag verkennen. Het werkt als volgt: iets aan zijn pootjes zal je kat vertragen, want het is niet fijn dat spul op zijn pootjes. Hij zal gaan zitten, beetje vanaf likken, beetje rondkijken en zo de tijd hebben om te kunnen oriënteren in plaats van heel snel naar al die nieuwe plekjes toe te rennen en niet meer weten waar die is!

3. Maak je tuin katproof

Mag je kat wel naar buiten in de tuin maar niet de schutting over omdat het te gevaarlijk is daarbuiten? Zorg dan dat je tuin goed is afgeschermd en controleer of de huidige schutting/afscherming niet kapot is gegaan of los is komen te zitten. Katten vinden de kleinste plekjes om te kunnen ontsnappen.

4. Hang adres en telefoonnummer aan de halsband van je huisdier

Ondanks dat je dier gechipt is, is het aan te bevelen om een adreskoker of plaatje aan de halsband vast te maken. In het voorjaar raken veel katten zoek doordat ze de lente in hun bol hebben. Ook voor honden is dit geen overbodige luxe!

Als zo iets vervelends gebeurd, is het de hoop dat je hond of kat snel wordt teruggevonden. Met een adreskoker kan de vinder snel contact met je opnemen, zonder eerst naar de dierenarts te moeten om de chip te laten aflezen.

Kies bij katten wel voor een halsband met een speciale safety sluiting, die gemakkelijk los gaat als je kat vast komt te zitten.

5. Wees alert voor vlooien en teken

Hoewel het hele jaar door de kans bestaat voor het oplopen van voornamelijk vlooien, begint in de lente het vlooien- en tekenseizoen. Laat je door je dierenarts goed voorlichten welke middelen goed werken, want er zijn in de handel ook middelen in omloop waar veel parasieten resistent tegen zijn.

6. Laat je hond niet teveel gras eten

In het voorjaar gaat het gras weer groeien en vooral jong, “groen” gras vinden honden erg lekker! Het smaakt zoet.

Een beetje knabbelen aan het zoete gras kan geen kwaad, maar grote hoeveelheden kan maagproblemen veroorzaken. Het knabbelen aan vers zacht en jong gras, wordt meestal niet gebruikt om te braken. Daarvoor kiezen de meeste honden liever het wat stekeligere gras dat de maagwand meer prikkelt.

7. Kijk na of je nog los mag lopen in je favoriete losloopgebied

In sommige losloopgebieden mag je vanaf het voorjaar tot aan de zomer niet meer loslopen met je hond. Dit vanwege het broedseizoen, om vogels de rust en tijd te geven hun eieren te leggen en hun kroost groot te brengen.

Respecteer deze regels, want vogels kunnen erg veel stress krijgen van loslopende honden die door hun veilige bosjes rennen en dat verstoord het broedseizoen.

8. Hang een belletjes aan je kleine tijger

Is je kat een goede jager? Grote kans dat deze al snel ergens te vinden is in de buurt van een vogelnest en zijn tijd afwacht totdat de ouders weg zijn of de jonge vogels uitvliegen. Elk jaar worden erg veel tuinvogels de dupe van deze roofacties; we hebben nu eenmaal veel katten en dat kan de vogelstand ernstig aantasten.

Hang daarom belletjes aan je kleine tijger, het helpt niet altijd maar het kan de vogelouders wel tijdig waarschuwen om hun kroost te verdedigen.

Heeft je kat toch een vogel te pakken en leeft deze nog? Grote kans dat deze verwondingen heeft opgelopen (soms niet duidelijk zichtbaar door de veren), maar breng de arme vogel dan naar een vogelopvang om deze na te laten kijken en te laten bijkomen. Grote kans dat de vogel het redt en na een tijdje weer kan uitvliegen.

9. Kijk uit met paaseitjes

Ja we weten het allemaal, maar kan niet vaak genoeg gezegd worden! Kijk goed uit voor chocolade, dat is voor honden en katten giftig! Dus kijk goed uit waar je de paaseitjes verstopt, en dan zeker niet op hond- of kathoogte neerleggen.

Heeft je dier toch chocolade naar binnen gekregen? Bel dan meteen de dierenarts op en vraag om advies.

10. Let op welke voorjaarsbloemen je koopt

In het voorjaar halen we graag mooie bloemen en bloembollen om ons huis op te vrolijken. Maar informeer eerst goed welke bloemen en planten je in huis kunt nemen. Veel voorjaarsbloemen zijn giftig voor katten en kun je dus beter niet voor kiezen.

Huisdieren kunnen uit verveling of pure onwetendheid hieraan gaan knagen en dit kan gevaarlijke vergiftigingen veroorzaken.

11. Pollen en allergieën

Het komt helaas steeds vaker voor dat net zoals mensen, onze huisdieren allergieën ontwikkelen. Dat kan allerlei uiteenlopende oorzaken hebben, maar in het voorjaar komen veel verschillende pollen vrij van verschillende bomen, planten en struiken en dit kan voor vage allergische klachten zorgen.

Heb je een vermoeden dat je huisdier een allergie heeft, neem dan contact op met je dierenarts.

12. Wees alert voor vergiftiging door tuingif

Veel mensen gaan hun tuin weer in om deze voorjaarsproof te maken, maar helaas zullen daar ook mensen bij zijn die giftige producten gebruiken om onkruid uit te roeien en slakken uit hun tuin te weren. Deze middelen zijn (soms) gevaarlijk voor onze huisdieren en de kans zit erin dat ze het ook daadwerkelijk binnen krijgen.

Je kat laten spelen op de ipad

Zorg dat je kat in de mood is om te spelen

Katten hebben zo hun eigen dagritme, waarvan slapen, uitrusten en relaxen een groot deel van hun dagelijkse bezigheden beslaat.

Maak je kat niet wakker uit zijn/haar middagdutje of als deze lekker in het zonnetje op het raamkozijn ligt te snoezen, je kat is dan niet in de mood voor een spelletje.

Is je kat alert, wakker en loopt deze verveelt tegen je aan te miauwen, of gaat hij/zij op je toetsenbord zitten? Dan is dat wellicht een goed moment voor quality-time en om spelletjes op je iPad uit te proberen!

Laat de iPad liggen

Je iPad kun je vaak in verschillende standen zetten, rechtop, liggend of in een stand daar tussen in. Ik heb hiermee geëxperimenteerd maar kwam er achter dat mijn kat het beste kan spelen als je de iPad gewoon horizontaal neerlegt. De meeste spelletjes zijn erop gebaseerd dat de kat iets kan vangen/aanraken en dat is het makkelijkst als de iPad ligt. Ook lijkt het alsof ze het beter kunnen zien en ze minder last hebben van reflectie op het scherm.

Zet de iPad in een enigszins donkere ruimte

Toen ik begon met het uittesten van de spelletjes en ik dit wilde filmen, zette ik de iPad in een ruimte met voldoende licht om goed te kunnen filmen. Mijn kat leek totaal niet om te kijken naar de bewegende plaatjes op de iPad en dacht ik dat ze er gewoon niets aan vond.

Een vriendin raadde mij aan om de iPad in een minder lichte ruimte te plaatsen. In een lichte ruimte is er vaak teveel reflectie op het scherm. Opeens leek mijn kat het wel te zien!

Gebruik een screenprotector

Wellicht geen overbodige luxe om je iPad te beschermen met een screenprotector om krassen op het beeldscherm te voorkomen. Je kat kan nogal wild reageren op al die interessante dingen die op het scherm voorbij komen en erg zijn best doen om met zijn nagels deze te vangen.

Verschillende spelletjes uitproberen

Geen kat is hetzelfde en ook hun interesse in spelletjes kan natuurlijk variëren.

Hier zijn enkele spelletjes die u bij uw kant kunt uitproberen:

 • Cat Alone 1
 • Cat Alone 2
 • Games for cats

Welk spelletje werkt het best bij uw kat?

Uw kat heeft een “hangbuikje”?

Veel katten hebben een stuk loshangend vel tussen de buik en achterpoten. Vaak wordt dit een hangbuikje of buikflap genoemd, wat kan suggereren dat dit door overgewicht komt. Maar klopt dit wel?

In het Nederlands is er helaas geen speciaal woord voor dit “hangbuikje”. De Engelsen hebben hier wel een woord voor: De primordial pouch.

Bescherming

In een gevecht tussen katten zie je vaak de ene kat op zijn rug liggen en de andere kat erboven hangen. De kat onderop is niet bang, integendeel. Deze gebruikt zijn positie juist om alle vier zijn klauwen te kunnen gebruiken.

Om de buik, en dan vooral de binnenkant, te beschermen tegen de scherpe klauwen, is er een stuk extra vel: De pouch. Deze maakt het moeilijker om buiten het vel ook de buikwand open te halen.

Flexibiliteit

Katten staan bekend om hun flexibiliteit. Rekken en strekken, maar ook draaien en andere rare capriolen. Wanneer ze strak in hun vel zouden zitten, gaat dit allemaal niet zo makkelijk. Het losse vel geeft ze dus de ruimte om vrij te kunnen bewegen.

Nu hebben niet alle katten meer een pouch. Je ziet het om deze redenen wel vaker nog bij actievere rassen, zoals de Bengaal.

Voeding

Over het algemeen eten katten kleinere prooien verdeeld over de dag. Nu zullen ze een makkelijke maaltijd niet laten liggen en komt het dus ook voor dat ze weleens een grotere maaltijd naar binnen werken. Nu is hun maag niet heel groot, maar de pouch biedt mogelijk ruimte om wat te “schuiven” met hun organen, zodat de maag zich wat verder uit kan zetten.

Ook zijn ze ingesteld op karige dagen. Ze zullen echt niet elke dag voldoende prooien kunnen vangen om te kunnen voldoen aan hun behoeften. De pouch dient dan vermoedelijk als “vetopslag”.

Castratie?

Iets wat je ook vaak ziet, is de verwijzing naar castratie. Nu ligt dit net wat ingewikkelder dan “Ze worden gecastreerd en krijgen daarna een hangbuik”.

Wat je ziet na castratie is dat katten sneller meer gaan eten, meer dan nodig. Het risico op overgewicht en vetopslag wordt hierdoor groter, waardoor er inderdaad één en ander verandert in de buikomvang. Ook de pouch kan hierdoor gaan groeien. De pouch is in dat geval dus niet alleen het resultaat van castratie, maar het resultaat van teveel eten.

Onderscheid met overgewicht

Dat de pouch dus niet per se betekent dat de kat overgewicht heeft, is nu wel duidelijk. Maar dat betekent natuurlijk niet dat een kat met een pouch dus geen overgewicht heeft. Soms is het lastig inschatten waar de grens ligt, maar daar zijn wel een aantal aanwijzingen voor.

De Body Condition Score vind ik persoonlijk een fijne maatstaf om te checken of het gewicht wel goed is. Kijk en voel de ribben en beoordeel bij een staande positie of de kat een duidelijke taille heeft. Wanneer de kat goed op gewicht is, is het dus gewoon een pouch en geen hangbuik.

Ik moet hierbij wel een kleine kanttekening geven: Katten die nooit een pouch hebben gehad, maar na overgewicht flink zijn afgevallen, kunnen hier ook een “hangbuikje” aan overhouden. Het is dan niet zozeer een pouch, maar gewoon een overblijfsel uit hun te dikke tijd.

Een multifunctionele buik

Ondanks dat de primordial pouch vaak wordt gelinkt aan overgewicht en/of castratie, zit er dus veel meer achter dit “hangbuikje”. De kat is dus niet per se te dik, het kan ook heel goed een overblijfsel zijn van de wilde voorvaderen. Best een geruststelling, toch?

Wat mag een hond niet eten?

Bepaald voedsel mag een hond niet eten omdat zijn maag-darmstelsel er niet op berekend is. Sommige dingen die wij zelf eten en bepaalde planten zijn zelfs giftig voor honden en maken hen ziek. Voorkom dat je trouwe maatje iets verkeerds binnenkrijgt en handel direct als dit toch een keer fout gaat.

Dit voedsel mag een hond niet eten

Als hondenverzorger moet je natuurlijk altijd oppassen met de hoeveelheid tussendoortjes die je een hond geeft – bovendien zijn er ook andere manieren om een hond te belonen. Maar er liggen soms ook dingen op ons bord die een hond écht niet binnen mag krijgen:

 • krenten en rozijnen
 • pitten van steenvruchten
 • druiven met pitjes
 • chocolade en andere zoetigheden
 • botjes van varkensribben
 • botjes van gevogelte
 • ui en prei
 • nachtschade (zoals aardappelen en tomaat)
 • schil en pit van avocado
 • champignons en andere paddenstoelen
 • de meeste zaden en noten
 • paprika en aubergine
 • rauw varkensvlees

Koolsoorten mag je hond in principe wel eten zolang het om kleine hoeveelheden gaat. Anders ontstaat er mogelijk te veel gasvorming in zijn darmen.

Hoe slecht is zuivel voor honden?

Veel honden zijn gek op zuivel, alleen hebben de meeste viervoeters wel een lactose-intolerantie met onder meer diarree als gevolg. Pas daarom op met zuivelproducten, het is beter om deze niet aan je hond te geven. Kies liever voor een hondensnack.

Gevaarlijke tussendoortjes die je hond buiten kan vinden

De ene hond is meer op eten gericht dan de ander, en de ene viervoeter gaat zijn neus blind achterna waar de ander iets voorzichtiger is. In de tuin en daarbuiten moet je er echter altijd alert op zijn wat je dier daar allemaal vindt. Dit mag je hond niet eten:

 • goudenregen
 • hortensia’s
 • hersftstijlroos
 • cacaodoppen
 • slakken
 • ontlasting van ontwormd paard
 • monnikskap
 • paddenstoelen
 • sagopalm
 • taxus
 • aardappel- en tomatenplant
 • rhodondendron
 • wonderboom
 • vingerhoedskruid
 • oleander
 • dieffenbachia
 • ridderspoor
 • kerstroos

Gevaar van ontlasting eten

Het is misschien niet altijd te voorkomen, maar ook de ontlasting van andere honden kan jouw eigen viervoeter beter niet eten. Wanneer dat dier ziek is, zal je hond zich op deze manier mogelijk besmetten. Zo wordt een worminfectie vaak overgedragen.

Houd in de gaten wat je hond binnenkrijgt

Bij honden heb je sneller in de gaten dat ze iets verkeerds eten dan bij katten. Toch is ook oplettendheid bij viervoeters wel nodig. Zeker honden als Labradors, Golden Retrievers en Beagles zijn echte veelvraten die iets naar binnenwerken voor je er erg in hebt. Bovendien lopen sommige viervoeters veel los waardoor je niet altijd ziet wat ze oppeuzelen.

Een extra gevaar buiten is namelijk rondslingerend afval, zeker in parken komt dit probleem helaas nog veel voor. Op die manier kan je hond toch verkeerd voedsel vinden, bijvoorbeeld kippenbotjes of chocolade. Het is daarom verstandig om jullie wandelgebied af en toe te controleren op dingen die een hond niet mag eten.

Iets binnengekregen wat een hond niet mag eten?

Wanneer je hond ineens ernstige diarree heeft of braakt, kunnen dit symptomen zijn van voedselvergiftiging. In dat geval moet je direct met de dierenartspraktijk overleggen. Dit geldt ook als je dier iets binnen heeft gekregen wat een hond niet mag eten, maar nog geen gezondheidsklachten vertoond.

Je puppy zindelijk maken doe je zo…

Een pup van acht weken oud is vaak al zindelijk, tenminste als hij de kans krijgt om zich heel regelmatig te ontlasten. Je pup moet naar buiten:

 • Als hij wakker wordt
 • Na het spelen
 • Voor en na het eten

Houd dit consequent vol en beloon met een aai of een lief woord.

Toch een ongelukje?

Ruim dit op zonder ophef! De eerste maanden is het belangrijk om met je pup mee naar buiten te gaan. Zo kan je plasjes op de gewenste plekken belonen en zijn ontlasting controleren. Blijf lang genoeg buiten, want je pup plast meerdere keren kort na elkaar!

Je pup wisselt ook van tanden

In een beroemde oude kinderfilm werd verteld dat baasjes vaak op hun hond gaan lijken. Maar honden lijken meer op mensen dan je soms verwacht. Wist je bijvoorbeeld dat je pup ook melktandjes heeft? Dat betekent dat hij ooit moet gaan wisselen. Wij slepen je door het proces!

Tandloze geboorte

Op het moment dat mama hond de kleine lieverdjes ter wereld zet, is de bek nog helemaal leeg. De eerste melktanden breken ongeveer na 2-4 weken door. Dit verschilt uiteraard per ras. Bij grotere rassen gaat het hele wisselen van gebit vaak wat sneller, dan bij de kleinere.

Wisselen!

Plotseling begint je hond aan van alles te bijten en te kauwen, hij bijt steeds stiekem in je hand of voet. Dit is het startschot, het wisselen is begonnen. Wederom verschilt dit per ras, maar gemiddeld kun je hierop rekenen tussen de drie en zes maanden. Je hondje kan flink last hebben van zijn tanden, maar let wel op dat je hem duidelijk laat weten dat het niet goed is om overal op te bijten. Geef hem speciaal iets waarop hij kan en mag kauwen. Een veel gebruikt middel is een flos wat nat maken met water en hem vervolgens in de vriezer leggen. Dit verkoelt het gevoelige gebied en je pup kan zijn tandjes in de flos zetten.

Heel veel succes met de wisseling van de wacht.

Zo bescherm je je dier tegen de vrieskou

Wij hebben het koud, maar ook onze huisdieren kunnen last ondervinden van het vriesweer. Hoe beschermen we onze dieren tegen de koude en is dat wel altijd nodig? Wij vroegen het aan specialisten.

Honden

Leeft je hond binnen en maak je een wandeling in de sneeuw of bij vriesweer, dan check je achteraf best de pootjes van je huisdier. Er kan sneeuw en ijs tussen de tenen blijven zitten, in het bijzonder bij langharige honden. Dat kan pijnlijk zijn als het te lang blijft zitten. Na een wandeling spoel je ook best de pootjes van je hond af zodat er geen strooizout aan blijft hangen. Bij kortharige honden kan je overwegen om hen een jasje aan te doen

Het is soms moeilijk om aan te voelen wanneer je hond het koud heeft. Wanneer je hond normaal niet rilt en dat nu wel doet, heeft hij het vermoedelijk te koud en moet je hem naar een warmere plaats brengen. Maar het belangrijkste is om je hond buiten in beweging te houden. Zorg ervoor dat je wandelt of speelt met je hond wanneer die buiten is, zodat hij niet afkoelt.

Katten

Katten beslissen doorgaans zelf wanneer ze binnen of buiten willen. Maar zorg er dan ook voor dat ze bij dit weer binnen kunnen wanneer ze dat willen. Zet je je kat normaal gezien buiten voor je gaat werken, kies er bij dit weer dan bijvoorbeeld voor om dat niet te doen.

Gaat het om een zwerfkat die je verzorgt, of heb je geen andere optie dan je kat geruime tijd buiten te zetten, zorg er dan voor dat het dier beschutting heeft. Zorg ervoor dat je kat een plaats heeft zonder sneeuw of ijs, bij voorkeur een doos of mand met warme dekens.

Ook nuttig: vul enkele plastic flessen met heet water en leg die in de schuilplaats. Zo heeft je kat een tweetal uren warmte. Zorg er ook voor dat katten die regelmatig buiten zijn, voldoende voedsel hebben om een vetlaagje op te bouwen.

Konijnen

Konijnen kunnen goed tegen de koude, ze hebben het moeilijker bij warme temperaturen. Zorg er gewoon voor dat je konijn beschutting heeft en voorzie voldoende hooi en voedsel. Dek eventueel een deel van het hok af met plastic om het uit de wind te zetten.

Als je het toch niet over je hart kan krijgen om je konijn buiten te laten, kan je het bij erg vriesweer in een koele ruimte binnen zetten. Breng de konijnen niet plots onder in je living, want dan is het temperatuurverschil te groot wanneer je hen nadien terug buiten zet.

Vogels

Vogels kunnen buiten in hun volière blijven zo lang die windvrij is. Wanneer ze rustig op hun stok blijven zitten, worden hun pootjes beschermd door hun verenkleed en kunnen die niet bevriezen. Zorg er ook voor dat hun water niet bevroren is en geef hen eventueel vetrijker voedsel, zoals bijvoorbeeld zonnebloempitten.

Kippen hebben het niet snel koud en lopen overdag graag buiten rond. Ook bij vriesweer vormt dat geen probleem. Belangrijk is dat ze de mogelijkheid hebben om ’s nachts beschutting op te zoeken.

Handige wintertips voor honden

Is jouw hond klaar voor de winter?

Leuke tips waar je rekening mee kunt houden om de overschakeling naar de koude dagen wat aangenamer te maken voor je hond!

Verharen en het aanmaken van wintervacht

De meeste honden verharen in de lente om hun wintervacht kwijt te raken, maar evenzo verharen ze ook in de herfst om plaats te maken voor de wintervacht. De duur van de verharing is bij elke hond anders en ook de snelheid verschilt.

Regelmatig borstelen helpt het proces en kan daarbij de kriebel van loszittend haar verminderen. Vraag je professionele trimmer wel om advies en welke borstels je het beste kunt gebruiken! Je wist het misschien nog niet, maar juiste borstels zijn erg belangrijk, want dit verschilt per haartype.

Sowieso is een bezoek nu aan een professionele trimmer een goed idee, zeker als je een ras hebt die niet verhaart.

Haal die hondenbadjas maar uit de kast

Heb je een hond die hoe koud het ook is, altijd gaat zwemmen en de sloot inspringt?

Wij zijn een groot fan van het gebruiken van een hondenbadjas. Dan maakt het niet meer uit als je hond zich elke wandeling helemaal wilt uitleven. Ook echt een aanrader als je hond mee gaat met de groepswandelingen en even in de bus zit voordat hij thuis wordt gebracht.

Zo blijven ze lekker warm en drogen snel op!

Wel of geen jas aan?

Het is toch altijd weer de vraag of onze honden een jas nodig hebben als het echt koud wordt?

Dat ligt heel erg aan je hond, maar bedenk dat pups, oudere honden en kleine honden, honden met dunne of geen vacht en/of een laag vetpercentage, meer moeite hebben om hun temperatuur te reguleren. Als ze dan van 21-24 graden binnen naar buiten moeten in temperaturen onder de 5 graden is dat best een verschil. Komt daar dan ook nog eens regen en wind bij, dan kan je hond het erg koud krijgen.

Dus in sommige gevallen geen overbodige luxe om op koude dagen je hond een jas aan te trekken. Wat betreft keuze, kun je alle kanten op, want er is van alles op de markt. Maar let goed op pasvorm en vrijheid voor schouders en pootjes!

Wat extra aandacht voor de senior

Heb je een oudere hond, dan verdient deze op koudere dagen wel wat meer aandacht. Kijk vooral waar je het mandje neerzet; staat deze op een warme plek of op koude stenen?

De kou kan zorgen voor stramme spieren en pijnlijke gewrichten en warme slaapplekken kunnen dan goed helpen. Wellicht moet je ook de wandelingen aanpassen, liever meer korte loopjes om de bloedsomloop op gang te houden op slechte dagen dan een lange wandeling in de kou.

Overweeg eventueel een jas/deken voor je oudere hond en kijk ook naar zijn dieet en of je senior niet afvalt! Bespreek dieet veranderingen altijd even met je dierenarts.

Ga naar buiten en geniet van de mooie natuur

Beweging is natuurlijk voor elke hond heel belangrijk en de herfst is een prachtige tijd voor goede boswandelingen. Lekker snuffelen en rennen door de bladeren, zoekspelletjes in de kale bomen (verstop eens snoepje tussen schors van de boom en laat je hond er naar zoeken). Ga er dus lekker samen op pad en probeer eens een nieuw losloopgebied uit!

Pak de hondentraining weer op

In de zomer ben je meestal druk met andere zaken en vakantie. Dus de herfst/winter (nieuw seizoen vaak bij de hondenschool) is een mooi moment om de training weer op te pakken.

Probeer je training ook wat meer te integreren in je wandelingen om je hond ook geestelijk te stimuleren en werk aan nieuwe vaardigheden (zoals zelfbeheersing) die jou en je hond helpen om o.a. om te gaan met stadsdrukte.

Sneeuw? Zorg goed voor de pootjes.

Hoewel het helaas steeds minder voorkomt, kunnen er natuurlijk dagen tussen zitten dat je een leuke wandeling kan gaan maken in de sneeuw. De meeste honden vinden sneeuw geweldig!

Om sneeuwballen onder de pootjes te voorkomen kan je ze insmeren met vaseline. Na het wandelingen is het belangrijk dat je de pootjes even met warm water afkoelt omdat er vooral in de stad veel met “zout” wordt gestrooid en dat is niet fijn voor de pootjes.

Voor echt lange wandelingen in de sneeuw (wintersport), kan je overwegen om speciale hondenschoentjes aan te doen om de pootjes te beschermen. Oefenen dit wel een paar weken van te voren, want het voelt gek en je hond moet er echt aan wennen. Bouw het thuis langzaam op en beloon je hond.

Tips om de herfst goed door te komen!

Wandelen met een lichtje om

De ochtend- en avondwandelingen met je hond zullen nu veelal in het donker plaats vinden. Hang om de halsband van je hond een lichtje, bijvoorbeeld zo’n fietslichtje. Zo is je hond voor anderen goed zichtbaar.

Feest decoratie

De herfst is een seizoen vol met feestdagen waarbij je je huis heerlijk kunt versieren, maar al die tierelantijntjes en versiersels kunnen voor onze huisdieren er ook uitzien als hele leuke speeltjes! Zorg er dus voor dat de versieringen buiten bereik worden opgehangen/neergelegd, want je huisdier kan er in stikken en het kan giftig voor ze zijn.

Lekkernijen van de feestdagen

Vooral chocola is een beruchte. Chocolade is giftig voor honden en katten! Dus kijk uit met die chocoladeletter, maar ook met andere etenswaren. Geef je huisdier gewoon geen mensen eten, maar hou het bij hun eigen voer. Maak een voermoment extra leuk met bijvoorbeeld een voerbal of voerpuzzel!

Check de gegevens van de microchip

Klinkt misschien een beetje gek, maar hoewel de meeste honden en katten wel gechipt zijn, staan ze heel vaak niet geregistreerd of zijn de gegevens niet meer up-to-date. Mooi moment om dat nu te doen, want heel erg belangrijk! Als de gegevens nl. niet kloppen, heeft de chip weinig of geen zin.

Hou je hond warm na het zwemmen

Springt jouw hond nog steeds in elke sloot en maakt het hem niet uit hoe koud het is? Zorg er na de wandeling dan voor dat hij lekker kan opdrogen en warm blijft. Je kunt bijvoorbeeld een speciale hondenbadjas kopen.

Maak veilige, warme plekjes voor je kat

Katten zijn gek op warmte en met deze kou zullen ze graag op de warmste plekjes willen liggen. Let er een beetje op dat die plekken ook veilig zijn, want ik heb ze al op de raarste plekken zien liggen. Hang bijvoorbeeld zo’n hangmat op aan de radiator of wat mijn eigen kat heel fijn vindt: een schapenvel!

Antivries is dodelijk

Het inslikken van anti-vries is dodelijk! Wellicht vraag je je af hoe dit in je huisdier terecht kan komen? Het schijnt een lekkere smaak te hebben, wat uitnodigt om eraan te gaan likken, dus let er op dat het reservoir van de auto niet lekt en berg flessen antivries veilig op.

Ratten en muizen

Nu het kouder wordt zoeken ook ratten en muizen hun heil op warmere plekken. Daar zijn ze niet altijd welkom en mensen zullen gif inzetten om van ze af te komen. Maar ook voor onze huisdieren is dit een erg giftig goedje en zelfs dodelijk. Heb je zelf last van ongedierte? Wees dan zeer voorzichtig met het gebruik van gif, neem liever geen risico en kies voor andere manieren.

Paddestoelen

Hoewel ik nog nooit een hond of kat heb zien knabbelen aan een paddenstoel en de meeste niet giftig zijn, kun je er wel beter mee uitkijken. Vooral met jonge dieren die van alles willen ontdekken en met hun bek zouden ze weleens zoiets geks kunnen doen. Wees er dus alert op als je in het bos loopt.

Teken en vlooien

Hoewel het weliswaar kouder wordt, zitten er ook nog steeds milde en soms zelfs warme dagen tussen. Dat betekend dat vlooien en teken nog steeds actief zijn. Maar denk er ook aan dat vlooien de winter zeer goed in jouw huis kunnen overleven, lekker warm door de verwarming. Blijf je huisdier dus regelmatig controleren en behandelen.

Begin met vuurwerktraining

Is je huisdier bang voor het vuurwerk en harde knallen? Begin dan op tijd met vuurwerktraining. Vraag ook om advies bij je dierenarts en hondenschool.

Reserveer op tijd een plekje bij je dierenoppas

Oppassers en pensions hebben het erg druk tijdens de feestdagen en zijn vaak snel volgeboekt. Wees dus op tijd met het plannen van je vakantie en het reserveren van een dierenoppas.

Spinnen en miauwen

Spinnen en miauwen

Van het klassieke gemiauw tot een gezellig gespin en een gebeurlijke grom. De stem van je kitten kan heel wat geluiden voortbrengen, méér dan andere dieren. Wist je dat katten maar liefst 60 verschillende klanken kunnen produceren, elk met een eigen betekenis? Wat probeert poeslief je allemaal te vertellen?

Miauw!

Iedereen kent het klassieke ‘miauwen’ van een kat. De klank komt vanuit het strottenhoofd, en is een schreeuw om hulp of aandacht. Terwijl je kitten opgroeit, drukt haar gemiauw een hele aria aan stemmingen en emoties uit. Van vriendschap en angst, tot een heuse klaagzang of woede uitbarsting.

Kattengetjilp

Je kitten kan ook ‘tjilpen’, dat is een vriendelijke manier om je te groeten. Niet alle kittens doen dit, maar als je kitten het wél doet, lijkt het net alsof ze echt tegen je praat.

Spinnen

Iedereen weet het: een spinnende kat is een happy kat. Een pasgeboren kitten spint om haar moeder te vertellen dat ze zich comfortabel en veilig voelt. Spinnen betekent dat je kat tevreden is. Een slimme kat spint er dus op los om extra aandacht en meer aaitjes te krijgen. En natuurlijk ga je daar graag op in.

Nieuw onderzoek geeft aan dat katten ook zouden spinnen bij pijn of in stresssituaties: het lijkt er dus op dat het spinnen effectief een kalmerend effect heeft.

Communiceren met je kitten

In de natuur communiceren grote katten zelden via geluid. Ze laten zich alleen horen als ze gaan vechten of willen paren. Door tegen je te ‘praten’, toont je kitten dat ze geleerd heeft wat generaties katten vóór haar al leerden: geluid maken is dé manier om aandacht te krijgen van een mens!

Hoe meer je met je kitten praat, hoe meer ze je zal begrijpen en op je reageren. Je herkent al gauw de verschillen in haar geroep, en zij herkent die van jou. Babbel er dus maar gezellig op los!

 

 

Hoe knip je zelf de nagels van je viervoeter?

Het knippen van een hond zijn nagels kan je in de meeste gevallen zelf. Als je dier van kleins af gewoon is dat je zijn pootje vast houdt en aan zijn nagels komt zal hij er best rustig bij zitten wanneer je later zijn nagels knipt. Is je viervoeter eerder onrustig bij het vasthouden van zijn pootje en is het risico dat je jezelf en/of je dier verwondt dus niet onoverkomelijk? Dan laat je dit best over aan de dierenarts of de hondentrimmer.

Stappenplan voor het nagelknippen van je hond:

 1. Laat je hond zitten voor het knippen van de nagels aan zijn voorpoten, voor het knippen van de nagels aan zijn achterpoten gaat hij best liggen.
 2. Neem de onderkant van je hond zijn poot vast en neem de te knippen teen tussen duim en wijsvinger.
 3. Bij een licht gekleurde nagel zie je een roze en een lichter gekleurd gedeelte. Het roze gedeelte bevat het ‘leven’ van de nagel. Dit gedeelte dien je te vermijden; hierin knippen is pijnlijk en kan tot bloeding leiden. Knip de nagel in het lichte gedeelte, een paar millimeter van het roze gedeelte af.

Bij donker gekleurde nagels is het lastiger te bepalen waar het ‘leven’ zit. Knip niet onmiddellijk de nagel af, maar verhoog eerst de druk met de nageltang. Trekt jouw hond zijn poot terug, dan zit je waarschijnlijk in ‘het leven’. Herhaal dit telkens een stukje lager, tot je hond zijn poot niet meer terugtrekt.

Heb je toch iets te hoog geknipt dan kan je het bloeden stelpen met een bloedstelpende pen, met een stuk zeep, met kaliumpermanganaat, of door, in noodgevallen, naar de dierenarts te gaan.

Hebben katten een vriendje nodig?

Vaak verklapt het karakter van je kat al vrij veel. Wordt hij liever met rust gelaten of is hij eerder aanhankelijk en wil hij geaaid worden?

Sommige baasjes overwegen een tweede kat omdat zij zelf minder vaak thuis zijn en het schuldgevoel begint te knagen. “Onze kat is zo vaak alleen thuis, hij zal hem wel dood vervelen…”. Maar denk daarom niet dat een vriendje je kat zal afleiden of gelukkig maken, integendeel, het zou wel eens kunnen dat hij zijn nieuwe huisgenoot als indringer ziet in zijn territorium en zo stress ervaart.

Wat je kat wél nodig heeft zijn voldoende ‘uitdagingen’ om zijn natuurlijk jachtinstinct te triggeren. Dit kan met kattenspeelgoed maar soms volstaat een propje papier of een haarspeld waar ze mee kunnen spelen. Zo ga je verveling tegen en houd je je kat in goede conditie.

Ook een krabpaal is voor een kat onmisbaar, daar kunnen ze hun nagels aan scherpen, als uitkijkpost gebruiken en het krabben zou als stress verminderd werken voor je kat. Maar een vriendje heeft een kat niet per se nodig om gelukkig te zijn.

Sommige katten lijken het wel leuker te hebben met twee. Vaak is het al dan niet graag hebben van andere katten afhankelijk van de eerste levensweken van je kleine tijger. Wanneer hij van kleins af andere katten rondom zich gewoon is zal hij hier later ook minder moeite mee hebben. Heeft hij als kitten weinig andere viervoeters gezien, dan zal de kat op latere leeftijd eerder minder sociaal zijn.

En wat als je een tweede kat in huis neemt? Waar dien je dan op te letten?

Houd vooral rekening met je huidige kat, hij heeft zo zijn gewoontes gecreëerd en zou dus meer moeite hebben om zich aan te passen dan zijn nieuwe huisgenoot. Kies daarom voor een (gecastreerde) kat die ongeveer dezelfde leeftijd heeft als de heer des huizes. De kans dat hun levensstijl matcht is een pak hoger dan wanneer je bijvoorbeeld een oude kater en een kitten samenbrengt.

Denk er ook aan om met je nieuwe kat even naar de dierenarts te gaan voor een check up, je wilt namelijk dat het beestje in goede gezondheid verkeert voordat hij kennis maakt met zijn nieuwe vriend.

Wanneer dient je huisdier op tandcontrole te gaan?

Een huisdier houden brengt enige verantwoordelijkheid met zich mee. Naast het vaccinatieschema en indien nodig de vlooien- en tekenpreventie, is het ook nodig om op regelmatige basis het gebit van je dier te laten controleren. Maar waarom is dit zo belangrijk? En hoe vaak dien je op controle te gaan?

Net als de mens krijgt een dier ook te maken met tandplak, tandsteen en andere gebits- en/of tandvleesproblemen. Het is aangewezen om op zijn minst eenmaal per jaar het gebit van je dier te laten nakijken door de dierenarts. Indien nodig zal je dier onder algemene anesthesie gebracht worden om grondig te kunnen reinigen, eventueel slechte tanden te trekken en hierna het gebit te polijsten.

Ernstige problemen

Ook thuis is het verderzetten van een goede tandverzorging van uiterst belang. Hiermee kan je bacteriële infecties helpen voorkomen of tijdig opmerken.

Deze infecties kunnen zeer vervelend en zelfs pijnlijk zijn voor je dier waardoor hij minder kan gaan eten. Erger nog, de bacteriële infecties kunnen ernstige gevolgen hebben als nier-, lever- en hartproblemen.

Tanden poetsen

Het is dus aan jou, als baasje, om dagelijks de tanden van je viervoeter te poetsen.

Gebruik hiervoor steeds tandpasta speciaal voor honden of katten! Indien het de eerste keer is dat je je dier zijn tanden poetst kan je beginnen met een nootje tandpasta op je vinger te knijpen en dit voorzichtig over zijn gebit te wrijven. Eenmaal je dier zich hier comfortabel bij voelt kan je een tandenborstel beginnen gebruiken.

Daarom verkleurt de neus van je hond

Het kan perfect zijn dat je hond geboren wordt met een verkleurde neus. Vaak komt dit voor bij Australische herders, Amerikaanse pitbulls en Bordercollies. Deze ‘moedervlek’ is zowat eigen geworden aan deze rassen.

Een gezondheidsprobleem?

Maar je hond kan ook door de jaren heen verkleuring op zijn neus krijgen. Veelal kan dit iets vertellen over de gezondheid van je hond. Depigmentatie op de neus en irritatie van de slijmvliezen zijn de belangrijkste symptomen bij ziekten als lupus, UVE dermatologisch syndroom, hypothyreoïdie, pemphigus en vitiligo. Een bezoekje aan de dierenarts ter controle is dus aangeraden.

Dit wil niet zeggen dat verkleuring van de neus automatisch gelinkt is aan gezondheidsproblemen. Zit je hond vaak met zijn neus in de aarde te wroeten? Dan kan het pigment op zijn neus hierdoor wat afslijten. Ook kan dit een symptoom zijn van allergie(ën) bij je hond.

Maar hoe maak je nu onderscheid tussen depigmentatie en een gezondheidsprobleem?

Wanneer je een hond zijn neus van dichtbij bekijkt zie je dat deze niet egaal is maar eerder gekorreld. Indien de korrel nog steeds sterk aanwezig is kan je je al wat minder zorgen maken, maar om met zekerheid te zeggen dat er niets mis is met de gezondheid van je lieverd maak je toch best een afspraak bij je dierenarts.

Met deze tips maak je de winterdagen draagbaar voor je dier

Niet alle hondenrassen zijn bestand tegen de koude. Sneeuwhonden zoals Husky’s en Akita’s zijn bijvoorbeeld volledig in hun element wanneer het sneeuwt maar bij andere rassen dien je veel oplettender te zijn zodat je onderkoeling of bevriezing kan voorkomen.

Enkele risicofactoren opgesomd:

·       Honden met een dunne vacht

·       Honden met een kale buik

·       Puppy’s en oudere honden

·       Zieke honden

·       Hevige wind of regen

·       Gesmolten sneeuw (er kunnen sneeuwklompjes blijven hangen in de vacht. Niet alleen is dit onprettig voor je hond, ook kan dit ervoor zorgen dat je viervoeter sneller afkoelt.)

Maar wat kan jij als baasje nu doen om het je dier zo comfortabel mogelijk te maken in dit weer?

Vaak wordt er vanuit gegaan dat een trimbeurt in de winterperiode overbodig is maar dit blijkt niet altijd te kloppen. Langharige honden kunnen dan wel beter tegen de koude maar ze kunnen niet goed tegen de combinatie met vocht. Sneeuw of water blijft in de vacht hangen waardoor de koude wind extra hard aankomt.

Stel je maar eens voor dat je met natte kledij in de koude gaat wandelen… juist ja. Het is dus aangeraden om de lange haren tussen de tenen van je hond bij te trimmen zodat zijn poten niet vochtig blijven na een wandeling. Nu we het toch over wandelen hebben kan ik je ook de tip geven om vaseline aan te brengen aan de kussentjes van zijn poten, dit werkt waterafstotend.

Is het echt te koud buiten, waait en/of regent het stevig? Stel dan je wandeling uit of verkort ze. Droog ook steeds je viervoeter goed af na een wandeling met een goed absorberende handdoek.

Een voorlaatste tip is dat je bij lage temperaturen best een mand of kussen voorziet. Zo hoeft je hond niet op de koude of natte vloer te liggen wat ten zeerste onaangenaam is voor je hond maar ook gaat hij hierdoor sneller afkoelen.

En als laatste geef ik je graag nog mee dat het oké is om je hond een trui of vest aan te doen (als hij dit aangenaam vindt).

Heb jij het koud? Misschien je hond dus ook… voorzie de nodige maatregelen zodat ook hij kan genieten van een gezellige winterperiode.

Koud weer? Ga eens naar een binnenspeeltuin met je hond!

Op regenachtige of koude dagen kan het aangenamer zijn om met je hond binnen te spelen.

Maar dit is niet voor ieder baasje even evident… sommige honden kunnen nl. heel onstuimig zijn. Los daarvan wordt het gewoon niet aanbevolen om met een bal in huis te gooien, tenzij je van plan was om alles in huis te slopen, dan doe je maar.

Maar waar kan je dan heen met je viervoeter? Waar kan hij lekker zijn energie kwijt zonder dat jullie natgeregend worden?

Iedereen kent wel de binnenspeeltuinen voor kinderen; die hebben ze nu ook voorzien voor honden! Jawel.

Afhankelijk van de speeltuin die je kiest kan je hond graven in zandbakken, zwemmen, lopen over loopbruggen, slalommen tussen kegels, springen op trampolines, in tunnels kruipen, …

Ze vinden het gewoon fantastisch!

Enkele binnenspeeltuinen zijn Hol van Pluto (in Schorisse) en de pop-up Winterhondenland (in Denderhoutem).

Veel speelplezier!

Komt de Kerstman ook langs voor je dier? Enkele ideeën!

Voor velen is hun dier haast een deel van het gezin geworden; dus als broer en zus kerstpakjes krijgen, wordt ook het dier niet vergeten.

Een speelmuis voor poes Jazz, een reuze knaagbeen voor hond Alpha, konijnenspeelgoed voor Pluisje, … . En ja hoor, er gaat verpakking omheen!

Ben je even inspiratieloos? We geven je graag enkele tips!

Hond:

·       Een kersttrui (Bij JBC hebben ze matchende kersttruien voor honden en baasjes!)

·       Knaagbot (te koop in je lokale dierenspeciaalzaak)

·       Kerstspeelgoed (kopen kan bv. op BOL.com)

Kat:

·       Kattenspeelgoed (Op Amazon heb je een ruim aanbod en pssst het is niet duur!)

·       Een nieuwe slaapplaats (want katten slapen nu eenmaal vaak) Deze slaapplaatsen zijn terug te vinden op BOL.com

·       kattensnacks (Zoals bij de mens zijn niet alle snacks gezond dus ga er verstandig mee om)

 

Konijn:

·       Verstopplaatsen (Zo kan het konijn zich verstoppen wanneer hij met rust gelaten wil worden) Deze knaagdiertunnels vindt je terug op BOL.com

·       Hersenspelletjes (Terug te vinden op BOL.com)

·       Ander konijnenspeelgoed

Vuurwerk afsteken, mag dat wel? Lees ook onze tips voor je dier!

Bij feestdagen denken we aan kerstmarktjes- en muziek, feesten, pakjes, eten, eten, eten en oh ja vuurwerk! Het hoort er gewoon bij. Toch werd het verbod op vuurwerk in Vlaanderen eerder dit jaar goedgekeurd door het Vlaams parlement. Spijtig zou je denken, maar deze regel werd niet zomaar opgesteld!

Jaarlijks worden vele dieren vermist tijdens de eindejaarsperiode. Dit komt doordat ze schrikken van het vuurwerk en het op een lopen zetten. De dieren zijn verward en vinden bijgevolg hun huis niet meer terug. Daarnaast krijgen wij dierenartsen ook veel meldingen van dieren die ernstig gewond zijn geraakt door het vuurwerk, soms ook met dodelijke afloop.

Het verbod op vuurwerk in Vlaanderen is er dus gekomen om onze dieren te beschermen, mooi toch?

Gemeentebesturen kunnen wel van het verbod afwijken en vuurwerk alsnog toelaten.

Met deze trucjes kan je de luide knallen wat draagbaarder maken voor je huisdier:

Train je huisdier vooraf

Laat je huisdier langzaam en tijdig wennen aan vuurwerk, met hulp van cd’s of een app met vuurwerkgeluiden;

Volg een vuurwerktraining bij een hondenschool. Begin daar wel tijdig mee.

Op oudejaarsdag

Het gebruik van kalmerende medicijnen is niet ideaal. In sommige gevallen wordt het dier wel verdoofd, maar blijft het gehoor hetzelfde. Soms wordt het dier zelfs gevoeliger voor geluid. Dan is het dus nog steeds angstig, maar kan er niet op reageren. Als de hieronder beschreven alternatieven niet werken, overleg dan altijd met ons voor de juiste medicatie;

 • Laat je hond op oudejaarsnacht al voor 22.00 uur uit (aan de leiband!);
 • Houd katten in huis en zorg ervoor dat het kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn;
 • Stel het avondeten van je huisdier uit tot later op de avond. Als dieren hongerig zijn, hebben zij minder aandacht voor het vuurwerk;
 • Laat je dier liefst zelf een plekje in huis opzoeken waar het zich prettig voelt;
 • Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet de radio of TV aan. De prikkels van buiten vallen dan iets minder op;
 • Zorg ervoor dat je dier gechipt en geregistreerd is en zijn naamkokertje om heeft. Mocht hij weglopen of ontsnappen, dan kan hij sneller met je herenigd worden;
 • Troost je dier niet overdreven. Het dier krijgt daardoor bevestiging dat er iets mis is en dat zijn angst terecht is. Gedraag je zo normaal mogelijk;
 • Straf je dier niet bij een angstige reactie;
 • Ook voor pony’s en paarden geldt dat ze met de jaarwisseling beter af zijn als ze binnen staan.
Opgelet! De motorkap van je auto is de slaapplaats van de kat.

Tijdens de koude dagen zoeken buitenkatten beschutting en warmere slaapplaatsen op. Ze kruipen in garages, schuren maar ook onder de auto! Na een ritje heeft de motor lekker warm en daarom gaan katten zich lekker nestelen onder de auto of zelfs onder de motorkap!

Wees dus extra aandachtig bij het vertrekken met de auto ’s morgens. Sommige katten liggen diep te slapen of zitten klem. Wanneer jij dan de motor aanzet kunnen ze bijgevolg ernstig gewond raken of erger, overlijden aan hun verwondingen.

Tik dus even op de motorkap voor je instapt en luister aandachtig of er reactie volgt.

Deel dit nieuwsbericht zoveel mogelijk zodat iedereen hier attent op is!

Een egel in je tuin? Dit kan je doen om hem te helpen overwinteren…

De egel houdt een winterslaap omdat er dan minder voedsel te vinden is; over het algemeen is dit van oktober tot maart/april.

Wist je dat…

Egels tijdens hun winterslaap tot 40% van hun lichaamsgewicht verliezen? Ook daalt hun lichaamstemperatuur van 36°C naar 5°C of zelfs minder, daalt hun hartslag van 190 naar 20 slagen per minuut en verandert de interval van hun ademhaling naar 1x per 2 tot 3 minuten! Verbazingwekkend toch?

Heb je een egel in je tuin die nog niet in winterslaap is? Dan kan je voedsel in je tuin voorzien zodat hij kan aansterken. Egels eten hoofdzakelijk ongewervelden zoals slakken en wormen; hou er dan ook rekening mee dat je geen wortels, noten of andere harde voeding geeft maar bijvoorbeeld een bordje met vogelpindakaas.

Om te drinken plaats je een schaaltje met water, zorg er wel voor dat dit laag genoeg is zodat de egel er gemakkelijk uit kan drinken. Belangrijk: Plaats geen melk; Ze kunnen hier erg ziek van worden!

Verder kan je je kleine logé helpen door een rustige slaapplaats te voorzien. Ook wanneer hij reeds in winterslaap is bewaar je liefst de rust voor de egel; hou tuinwerkers en anderen dus zo ver mogelijk weg!

Tijd voor een leuke herfstwandeling met je viervoeter!

Een herfstwandeling is altijd leuk maar een herfstwandeling met je hond is 10x leuker!

Samen een frisse neus halen tussen de dwarrelende bladeren is gewoonweg zalig! En dat niet alleen, hoe grappig is het niet om hem in dat hoopje bladeren te zien duiken? Priceless!

Zie er wel op toe wanneer je hond met zijn neus tussen de bladeren aan het speuren is naar hapjes.

Sommige hapjes zijn namelijk giftig!

Kijk uit voor paddenstoelen, dennenappels, kastanjes, eikels en andere noten.  Ook hulst (plant) is giftig voor je viervoeter!

Wordt het donker buiten? Doe je hond (en ook jezelf) verlichting om zodat jullie zichtbaar zijn voor elkaar en voor anderen. Misschien is het dan ook geen slecht idee om het bos te verlaten en de wandeling verder te zetten op een plaats die verlicht is. Wanneer jullie langs de straat wandelen, doe dit dan op het linker voetpad zodat je bestuurders ziet naderen; zo kan je je hond tijdig dichtbij nemen.

Krijgen jullie tijdens de laatste paar honderd meter nog een bui boven het hoofd?

Droog je hond dan goed af bij het thuiskomen zodat hij niet ziek wordt (hetzelfde geldt voor jou).

Controleer in tussentijd ook je hond op teken

Deze verstoppen zich maar al te graag in het bos en misschien heeft je hond er wel één (of meerdere) mee naar huis.

En herhaal! Dagelijks een wandeling is voor jullie beiden goed! De grote en duur van jullie wandeling pas je best aan volgens de noden en gezondheid van je hond.

Oudere honden zijn kwetsbaarder in het najaar.

Het liefst zouden we ze voor eeuwig bij ons willen houden; ze zijn nl. deel van het gezin en het idee dat je hen ooit zal moeten loslaten breekt gewoon je hart.

Helaas maar waar is de (natuurlijke) levensduur van de hond veel korter dan die van ons. Wel kunnen we de levensverwachtingen stabiel houden door de juiste voeding en zorg te geven die je viervoeter nodig heeft; een jaarlijkse check-up (op z’n minst) bij de dierenarts hoort hierbij. Heeft je hond symptomen zoals opvallend vermageren, meer of minder eetlust, een verhoogde hartslag, opvallend meer drinken, … contacteer ons dan om zijn jaarlijkse check-up te vervroegen.

Het is moeilijk om zeggen wanneer je hond precies senior is. Afhankelijk van de grootte en het ras kan dit enkele jaren schelen. Onderstaande afbeelding brengt je meer duidelijkheid:

Het is dus belangrijk om extra aandacht te besteden tijdens de koudere dagen. Wanneer je hond wat ouder is wordt hij gevoeliger aan temperatuursveranderingen. Zorg ervoor dat hij steeds warm genoeg heeft en pas de wandelingen aan wanneer je hond artrose heeft.

Honden met artrose kunnen al gauw manken wanneer hun spieren niet voldoende opgewarmd zijn. De koude die we in het najaar ervaren kan deze pijn verergeren. Let goed op de signalen die je hond aangeeft. Heeft hij te veel last van pijnlijke gewrichten? Stel de wandeling dan uit!

Sommige dagen in het najaar is het dus beter om gewoon dicht tegen elkaar aan te kruipen en elkaar op te warmen. Niemand die dit erg vindt denk ik…

Nog maar pas een hond in huis?

Dan is dit vast en zeker herkenbaar:
Foei bobby! AF bobby! NEEEEEN! Pas op he! Kom daar af!

We zien onze viervoeters ZO graag maar soms he… ik hoef het je niet te zeggen zeker?
Maar kwaad mogen we niet zijn want zoals kinderen hebben ze gewoon de juiste opvoeding nodig. Een hond weet bijvoorbeeld niet dat dat stukje kip op het aanrecht niet voor hem bedoeld is, dat hij niet mag graven in het bloemenperkje dat je zelf hebt aangelegd en waar je o-zo trots op bent, dat de zetel niet van hem is, de tafelpoten niet bedoeld zijn als tandenstoker of dat hij niet mag trekken aan de leiband wanneer je gaat wandelen, … .

Je kan je hond dus niet straffen voor iets dat hij nog niet geleerd heeft.
Eerst dien je hem dus aan te leren wat mag en wat niet. Wanneer hij iets goed doet is het dan ook aangeraden om hem te belonen, zo leert hij dat hij bij positief gedrag beloond wordt.
Wanneer je zeker bent dat je hond begrijpt dat hij niet in de zetel mag en hij doet het toch, dan kan je hem straffen door bijvoorbeeld een time-out te geven in een ‘saaie’ ruimte. (Fysiek geweld is nooit de oplossing; dit schaadt het vertrouwen bij je hond en kan gedragsstoornissen veroorzaken)!

Je kan ook hulp krijgen bij de opvoeding van je hond. De hondenschool is goed voor hun sociaal gedrag en gedrag buitenshuis. Ook een coach is zeker een meerwaarde! Hij of zij komt langs bij jou thuis en leert je hond aan hoe hij zich in deze omgeving moet gedragen.

In tussentijd… diep ademhalen wanneer hij iets mispeuterd heeft en vastleggen op foto! Deze beelden zijn vaak hi-la-risch voor anderen en ja, ook jij zal hier later om kunnen lachen.

Waarom wassen katten zich zo vaak?

Als je een katteneigenaar bent of je hebt vaak katten in je buurt zal het je vast al zijn opgevallen dat ze zich (soms wel extreem) veel wassen. Maar waarom?

Dit heeft vele redenen; katten zijn namelijk heel propere dieren op zich. Ze wassen zich op vaste momenten: na het eten, na het slapen, na een bezoekje aan de kattenbak, … .

Maar ook voor totaal andere redenen!

→ Katten zijn dol op hun eigen ‘parfum’. Wanneer jij dus met je ‘Chanel’ geurtje je kat hebt platgeknuffeld zal hij zich kort daarna wassen om terug naar zijn eigen geur te ruiken.
→ Met de hitte van afgelopen weken likt een kat zich ook om af te koelen. Door het natmaken van de vacht voelen ze een fris briesje beter dan bij droge vacht.
→ Wanneer we de tong van een kat van dichtbij bekijken lijkt deze op schuurpapier. De weerhaakjes helpen bij het ontklitten van de vacht.
→ Omdat ze je leuk vinden! #superschattig
→ Als afleiding: We weten dat katten slim zijn en meestal (bijna altijd) hun zin krijgen. Als ze toch iets gedaan hebben dat niet mag en jij betrapt hen daarop zou het wel eens goed kunnen zijn dat ze zich vlug beginnen wassen. Zo geloven ze je aandacht te verleggen in de hoop dat je vergeet waarom je kwaad was. Slimme poezen, toch?

Door het vele wassen, voor vele redenen hebben we zopas geleerd, slikt de kat veel haren van zijn vacht in. En wat er in gaat…, ja ja, moet er terug uit.

Meestal komt het haar mee met de stoelgang van de kat maar soms kan hij dit ook ophoesten en uitbraken; dit noemen we een haarbal.

Op zich niets om je zorgen over te maken tenzij de haarbal blijft steken. Je kan dit herkennen aan het vele braken, minder eetlust en gewichtsverlies bij de kat.

Neem dan contact op met ons voor het controleren van je kleine viervoeter.

10 tips bij tropische temperaturen

Bakken en braden? Daar hebben onze trouwe vrienden nog meer last van dan wij. Zij kunnen namelijk niet zweten. Met deze tips komen jullie samen hete dagen door!

1. Voorzie verkoeling en zorg voor schaduwplekjes

Te heet in huis? Houd je hond in de koelste kamer (kampeer bijvoorbeeld samen in de badkamer). Samen in de tuin luieren tijdens een hittegolf: heerlijk! Maar zorg ervoor dat Max ook een plekje in de schaduw heeft. Zet desnoods een parasol in de tuin.

En uiteraard: zorg voor voldoende drinkwater. Koel water, nooit ijskoud water. Dat is niet goed voor je hond.

2. Chill

Vermijd lichamelijke inspanningen bij warm weer. Wandel ’s morgens heel vroeg of ’s avonds laat, wanneer het minder warm is. Trainen voor een marathon of joggen is uiteraard uit den boze bij tropisch weer. Chill, relax en geniet eens samen van de rust met je harige vriend.

3. Voorzie een koelvest of een koelmatje

Een koelmatje is efficiënter, omdat zo de minder harige lichaamsdelen worden afgekoeld.

4. Maak een hondenijsje

Ook honden eten graag ijsjes! Maak je eigen hondenijsjes door ijsblokjesvormen te vullen met water en hondensnoepjes, met zelfgemaakte bouillon (bouillonblokjes uit de winkel bevatten te veel zout) of door wat ijs te mixen met vis uit blik. Er bestaan ook kant-en-klare ijsjesmixen voor honden.

5. Wandel op onverharde wegen

Honden wandelen de hele tijd op hun “blote voeten”. Bij warm weer kan dat pijnlijk zijn: ondergronden als zand, beton of asfalt worden snel te heet. Als het buiten 25°C is, warmt asfalt op tot wel 50°C. Bij tropische temperaturen boven 30°C behalen harde ondergronden wel temperaturen van meer dan 60°C: heet genoeg om een ei op te bakken en dus veel te heet om op je blote voeten of poten op te wandelen. Vooral honden met roze voetkussentjes zijn gevoeliger voor blaren of brandwonden. Laat je hond wandelen op koele ondergronden zoals gras of bospaadjes die in de schaduw liggen. Of trek hem speciale hondenschoentjes aan.

6. Laat je hond nooit in de auto achter!

Een wagen in de zon verandert binnen de kortste keren in een hetelucht golfoven. Buiten 21°C? Na tien minuten is het in de wagen al 31°C en na een half uurtje 40°C. Hetzelfde geldt voor tenten, serres en caravans. Laat je hond nooit of te nimmer in zo’n “sauna” achter!

7. De ene hond is de andere niet: “risicohonden”

Honden kunnen niet zweten. Ze kunnen warmte enkel afvoeren via hun voetzolen of door te hijgen en raken dus snel oververhit. Bepaalde “risicogroepen” zijn nog kwetsbaarder: senioren, puppy’s, honden met korte snuiten of overgewicht en honden die een donkere of dikke vacht hebben. Wees extra waakzaam bij deze honden.

8. Gebruik eventueel zonnecrème

Je kan je viervoeter insmeren met speciale zonnebrandcrème voor honden op lichaamsdelen waar hij weinig vacht heeft, zoals de liezen, de buik, de oorschelpen en de neus. Kortharige en witte honden zijn gevoeliger voor verbranding. Bij haarloze honden ligt het risico nog hoger.

9. Handel snel bij oververhitting

Een oververhitte hond kan je herkennen aan de volgende symptomen:

 • koorts
 • hevig hijgen
 • sloomheid (of zelfs spierverlamming)
 • onrust
 • overmatig kwijlen
 • bewusteloosheid

Wanneer je denkt dat jouw hond oververhit is, bel dan zo snel mogelijk de dierenarts. Verplaats in de tussentijd meteen je hond naar een plekje in de schaduw en koel hem geleidelijk af: breng lauw/koel (géén ijskoud) water aan op de oren, kop, buik, oksels, de liesstreek, de mond en de poten. Heel belangrijk is dat je nooit zomaar een ijskoude handdoek of ijskoud water over je hond gooit. Daardoor gaat het lichaam zich nog meer opwarmen. Geef daarnaast je hond kleine slokjes vers, lauw water zodat zijn lichaam van binnenuit afkoelt.

10. Waterpret!

Hittegolf? Het uitgerekende moment voor een middag vol waterfun! Ga samen met je beste vriend zwemmen, speel waterspelletjes, zet een zwembadje in de tuin en leg er balletjes of snoepjes in… Veel plezier!

Enkele vakantieadressen waar uw hond welkom is!

U wilt graag op reis maar u wilt uw trouwe viervoeter niet achterlaten of u vindt niemand om er op te passen? Op deze website kunt u enkele zeer hondvriendelijke vakantieadressen vinden:

https://www.vakantie-met-hond.be/.

Let op dat uw hond geen overdosis water binnenkrijgt!

Een overdosis water? Dat kan!

Honden kunnen tijdens het zwemmen, zeker als ze met hun bek open zwemmen omdat ze bijvoorbeeld een bal vasthouden, teveel water binnenkrijgen en zo een levensgevaarlijke watervergiftiging oplopen.

Doordat er dan teveel water in de lichaamscellen binnendringt, kunnen allerlei organen danig in de war raken. Symptomen kunnen zijn: ongecoördineerd bewegen, verzwakking, lusteloosheid, braken, bleke slijmvliezen, opgeblazen zijn, extreem kwijlen, verwijde pupillen en toevallen.

Ga in dit geval onmiddellijk naar de dierenarts!

Tips: Reizen met uw huisdier

U neemt uw hond mee op reis? We geven u graag enkele tips:

 • Vanaf 6 uur voor de reis niet meer voederen.
 • Plaats je hond zo laat mogelijk in de transportbox.
 • Pauzeer minstens elke 2 uur.
 • Rij in de ochtend- of avond.
 • Zet de airconditioning nooit onder 20°C.
 • Laat uw hond nooit alleen achter in de auto.
 • Geef uw hond geen ander voer dan normaal.
 • Zorg dat hij genoeg te drinken heeft.

 

Enkele cijfers: honden op reis

 • 50% wordt altijd meegenomen
 • 33% wordt soms meegenomen
 • 17% wordt nooit meegenomen

 

Enkele cijfers: katten op reis

 • 8% wordt altijd meegenomen
 • 8% wordt soms meegenomen
 • 84% wordt nooit meegenomen
Tips om je zetel en kledij weer haarvrij te maken

We houden allemaal van onze huisdieren. De ene met wat meer haar dan de andere. Ze doen niets liever dan dicht tegen je aan kruipen of op hun gemak in de zetel gaan liggen. Op dat moment kan je viervoeter veel haar verliezen. Of het nu met je hond of kat is, de haren kunnen verspreid zijn over de zetel en je kleren. Maar hoe kan je dit gemakkelijk opkuisen?

De volgende tips helpen je om alles terug proper te maken. Alvast toch voor even…

Je zetel of tapijt snel kuisen doe je zo!

Wanneer je tapijt of zetel vuil is gaat een stofzuiger je niet helemaal kunnen helpen. Stofzuigen helpt wel wanneer je meerdere malen over je tapijt heen en weer gaat. Dan zal je wel resultaat zien, maar dit is niet optimaal en kan even duren. Je gebruikt hiervoor best een rubberen handschoen. Hiermee kan je de haren zo van je zetel of tapijt vegen. Eens de haren aan je handschoen hangen, kan je deze wel gemakkelijk stofzuigen of in de vuilbak gooien.

Wanneer je geen rubberen handschoen hebt, kan ook een schuursponsje helpen. Hier gebruik je de ruwe kant om in één richting over het oppervlak te gaan en zo zullen de haren aan het sponsje blijven plakken. Pas wel op wanneer je zetel of tapijt uit minder bestendige stoffen bestaat, deze methode is namelijk niet geschikt voor elke stof.

Hoe maak ik mijn kleren terug haarvrij?

Hangen je kleren vol haar en heb je geen zin om een nieuwe outfit aan te doen na het knuffelen met je hond of kat? Dan kunnen de plakrollers jou wel helpen. Deze werken vooral op kledij maar ook op bepaalde meubels. Wanneer je geen plakroller hebt kan je het ook altijd proberen met een stukje plakband.

Tip: Leg een plakroller aan je deur, zo kan je dit snel doen telkens je je huis verlaat.

Als je je outfit niet direct terug nodig hebt kan je deze ook in de droogkast steken samen met een panty. Na ongeveer 15 minuten zullen je kleren er weer proper uitkomen. Je panty daarentegen, die zal je even aan de kant moeten laten.

Vachtverzorging

Het vachtje van je kat is niet alleen mooi en zacht, het heeft ook belangrijke functies: bescherming van de huid en warmtelevering. Bij sommige katten is af en toe kammen genoeg, andere hebben een meer intensieve verzorging nodig.

Welke vachtverzorging heeft mijn kat nodig?

Wat voor soort vachtverzorging je kat nodig heeft, hangt af van het ras. Iedere kat moet regelmatig gekamd worden. Daarnaast laat je langharige katten met een wollige ondervacht om de drie maanden plukken. Zo ontstaan er minder snel klitten en is het voor de kat makkelijker om zichzelf schoon te houden. Plukken is een lastig klusje. Om te voorkomen dat je je kat pijn doet, laat je dit best door een ervaren kattentrimmer doen.

Hoe vaak moet ik mijn kat kammen of borstelen?

Veel katten vinden kammen en borstelen niet prettig. Toch is het belangrijk dat je het regelmatig doet. Je kat verhaart het hele jaar door en het lukt haar niet om al die losse haren zelf kwijt te raken. Door regelmatig te borstelen voorkom je klitten en hou je haar vacht in conditie.

Kam een kortharige kat in de ruiperiode één keer per week, langharige katten vaker – tot zelfs dagelijks wanneer de vacht snel klit.

Schaf voor de vachtverzorging een vlooienkam en een borstel met niet te scherpe punten aan. Het wassen van je kat gebeurt met speciale kattenshampoo.

Waarop controleer ik de vacht van mijn kat?

De vacht van je kat zegt veel over haar gezondheid. Daarom is het is belangrijk om deze regelmatig te controleren. Het moment van kammen en borstelen is daar een mooi moment voor.

Je kijkt dan of:

 • de vacht aansluitend is en geen kale plekken heeft;
 • je kat vlooien heeft (vaak herkenbaar aan de vlooienuitwerpselen in de vacht op de rug, vlak voor de staart);
 • ze teken heeft;
 • ze overmatig veel huidschilfers heeft.

Huidschilfers of kale plekken wijzen vaak op een onderliggend probleem. Ga naar de dierenarts als je kat daar last van heeft.

Mijn kat wil niet geborsteld worden

Sommige katten staan borstelen en kammen niet toe. Laat het hier niet bij, daarvoor is de vachtverzorging te belangrijk. Ga in dit geval naar een kattentrimmer of dierenarts.

Laat je kat als kitten wennen aan kammen en borstelen, dan vindt ze dit op latere leeftijd geen probleem.

Uw konijn of knaagdier buiten laten lopen

Natuurlijk is het heerlijk voor uw konijn of cavia om lekker vrij rond te kunnen lopen in de tuin, maar pas op voor giftige planten. Vaak wordt gedacht dat konijnen en cavia’s zelf wel weten van welke planten ze niet moeten snoepen, maar helaas is dit niet waar.

Konijnen en knaagdieren kunnen niet braken zoals een hond of kat en kunnen doodziek worden na het eten van bepaalde planten zoals lelies, hyacinten, tulpen, buxus, gouden- en blauwe regen, lelietjes van dalen etc.

Zet dus een stuk gras van de tuin af waar uw konijnen of cavia’s veilig rond kunnen huppelen en knabbelen.

Wat moet je doen als je kat gestoken wordt door een bij?

Katten zijn nieuwsgierige dieren en ze voelen zich onweerstaanbaar aangetrokken door alles wat beweegt; bijen aan de andere kant, zijn hardwerkende insecten die graag met rust worden gelaten.

Wat gebeurt er als je kat gestoken wordt?

Naast het feit dat je met je kat langs de dierenarts moet (vooral als het dier alarmerende symptomen vertoont zoals kortademigheid, een blauwe tong of andere tekenen van een allergische reactie), volgen er hieronder nog een aantal tips om een bijensteek te verlichten.

 1. Controleer de zachte plekken van de kat om te zien of het dier daar is gestoken (soms is dit overduidelijk…).
 2. Als een kat de symptomen van een allergische reactie vertoont (ademhalingsproblemen, blauwe tong, braken…) moet je ONMIDDELLIJK een dierenarts raadplegen.
 3. Als de kat is gestoken in een delicaat gebied (zoals bijv. een poot), kun je proberen om voorzichtig de angel te zoeken en deze te verwijderen. Probeer de kat te kalmeren door het dier zacht en kalm toe te spreken.
 4. Verwijder de angel nooit met de vingers om te voorkomen dat er nog meer gif wordt geïnjecteerd via de angel; voor het verwijderen van de angel kan het beste gebruik worden gemaakt van een pincet.
 5. Als je de angel niet ziet, breng je kat dan naar de dierenarts: de angel kan zijn blijven zitten onder de huid of in de keel van de kat.
 6. Nadat je de angel hebt verwijderd, kan je de zwelling behandelen met een ijszak en even naast het dier gaan zitten om het te kalmeren.
 7. Dien je kat NOOIT medicijnen toe die zijn bedoeld voor mensen, het metabolisme van een kat werkt anders dan van een mens!
Het belang van vlooien- en tekenpreventie bij je hond en kat

Vlooien en teken zijn niet alleen irriterende en hinderlijke beestjes. Ze vormen ook een gevaar voor de gezondheid van mens en dier. Onderschat daarom het belang van vlooien-en tekenbestrijding niet.

Vlooien in huis

Vlooien zijn kleine, donkere bloedzuigende insecten met lange achterpoten, net trampolinespringers. Wanneer een vlo op je huisdier terecht komt, begint ze vrij snel met bloed te zuigen. Zo’n 24 tot 36 uur later begint ze eieren te leggen, ongeveer 50 per dag.

De vlooien, die slechts vijf procent van de populatie uitmaken, blijven hardnekkig vasthouden aan hun gastheer of -vrouw. De vlooieneieren, -larven en -poppen, die de 95 procent voor hun rekening nemen, verspreiden zich over het hele huis. Terwijl je hond of kat rondloopt, vallen de vlooieneieren op de grond, in de zetel, in bed…. Ze palmen het hele huis in. Daarom is het belangrijk om tijdig in te grijpen, zodat de kans op een echte vlooienplaag afneemt. Bij een heuse plaag kunnen ook baasjes enkele flinke vlooienbeten krijgen ter hoogte van onderarmen en -benen. Ze zijn te vergelijken met muggenbeten, maar jeuken intenser.

Symptomen en gevaren

De beten van vlooien veroorzaken vooral hardnekkige jeuk bij huisdieren. Er zijn honden en katten met een vlooienallergie, wat betekent dat ze allergisch reageren op het speeksel van de vlo. Zij ervaren heel erge jeuk en krijgen vervolgens huidontstekingen, vooral ter hoogte van het laatste deel van de rug.

Naast hevige jeuk en irritaties kunnen vlooien ook infecties overdragen, zoals de lintworm bij hond en kat en de kattenkrabziekte bij de mens. Vergeet vooral niet dat vlooien het hele jaar door voorkomen, dus ook in de winter. De belangrijkste reden hiervoor is dat de cyclus van de vlo perfect in onze woningen kan doorgaan, want daar is het lekker warm. En als je weet dat een vlo in haar leven maar liefst 2.500 eieren kan leggen, is enige preventie geen overbodige luxe.

Het belang van tekenbestrijding

Ook teken zijn een gevaar voor zowel de mens als dier. Ze houden zich niet alleen schuil in de vrije natuur. Ook parken en hoog gras behoren tot hun habitat. Deze kleine, spinachtige parasieten hechten zich vast aan viervoeters, die in het lange gras of de struiken passeren.

Een bloedzuigende teek kan niet alleen veel jeuk en irritatie veroorzaken. Ook ontstekingen komen vrij vaak voor. Maar het grootste risico blijven de ziekteverwekkers die teken verspreiden. Denk bijvoorbeeld maar aan de ziekte van Lyme (gekend als tekenziekte) of babesiose (tekenkoorts, komt minder frequent voor in België). De tekenziekte kan pas overgedragen worden wanneer de teek langer dan 24 uur op de mens of het huisdier aanwezig is. Daarom is het belangrijk om de teek snel te verwijderen, om een besmetting te voorkomen.

Lang niet ieder contact met een besmette teek leidt tot een infectie en niet elke infectie leidt tot een ernstige ziekte. Toch is het belangrijk om deze kleine parasiet in de gaten te houden en zo snel mogelijk te verwijderen.

Hoe zie ik of mijn konijn of knaagdier ziek is?

Soms is het lastig om te zien of je konijn of knaagdier ziek is. In de natuur vallen deze dieren makkelijk ten prooi aan een roofdier als ze hun zwakte tonen. Konijnen en knaagdieren verbergen het daarom als ze zich niet goed voelen. Het is belangrijk om heel alert te zijn op mogelijke tekenen van ziekte.

Welke symptomen laat een ziek konijn of knaagdier zien?

Een ziek konijn of knaagdier herken je aan een aantal dingen:

 • Passiviteit en lusteloosheid
 • Wegkruipen en verstoppen
 • Verminderde eetlust
 • Hoorbare ademhaling
 • Met het hoofd achterover zitten
 • Het hoofd scheef houden
 • Vaak met het hoofd schudden
 • Zichzelf veel krabben en bijten
 • Omvallen bij het wassen
 • Troebele oogjes en vieze oren
 • Niezen
 • Bloed in urine of ontlasting
 • Doffe vacht
 • Diarree of verstopping
 • Piepen, gillen of grommen

Onderzoek je dier regelmatig door het voorzichtig op te tillen en te betasten. Bekijk zijn oogjes, oortjes en vachtje goed. Hou daarnaast in de gaten óf en hoe het zich beweegt.

Wat moet ik doen als mijn konijn of knaagdier ziek is?

Het ligt aan de symptomen wat je moet doen bij een ziek konijn of knaagdier. Bij diarree ga je bijvoorbeeld eerst zelf aan de slag door meer vezelrijke voeding te geven. Maar meestal bel je bij tekenen van ziekte of ongemak beter direct naar de dierenarts. Een ziek dier heeft snel medische hulp nodig. Zeker als het gestopt is met eten.

Hoe lang kan een hond alleen zijn?

Hoe lang een hond alleen kan zijn, staat vandaag de dag steeds vaker ter discussie. Zeker vanwege de drukke dagen die baasjes tegenwoordig hebben. Het is logisch dat je viervoeter niet overal mee naar toe kan, maar waak ervoor dat hij niet de dupe wordt van jouw afwezigheid. In dit artikel lees je waarom honden niet graag alleen zijn en hoe lang en op welke manier een hond toch even op zichzelf kan zijn.

De angst voor scheiding is een oerkracht

De angst om alleen gelaten te worden leeft bij elke hond. Hierdoor probeert hij voortdurend een band te vormen, altijd en overal. Dit is geen aandoening, het is volledig natuurlijk gedrag. Voor een puppy betekent de scheiding van moeder en broers en zussen een zekere dood (tenzij de mens ingrijpt). De nog steeds blinde, hulpeloze baby registreert of het buiten of in het verlaten nest koud is. Hij probeert dan naar de warmte te kruipen. Dit is natuurlijk overlevingsgedrag.

Honden die bij mensen wonen, raken volledig afhankelijk van hun baasje en blijven daarmee eigenlijk een kind. Daarom raken ze in paniek wanneer ze weinig contact hebben, of als het contact opeens wegvalt. Het zou dus het beste zijn om onze viervoeter altijd bij ons te hebben. Of om ze van begin af aan een onafhankelijke taak toe te kennen.

Hoe lang mag een hond alleen zijn?

Hoe lang kan een mens zijn viervoeter alleen laten? Een uur, vier uur, acht uur? Hoe lang is het redelijk van je hond te verwachten dat hij op zichzelf aangewezen is? Er zijn veel meningen.

Sommigen experts zeggen dat een jonge hond om fysieke redenen maximaal twee uur alleen gelaten mag worden. Sommigen zeggen ook dat de eerste paar weken in het nieuwe huis zo hecht mogelijk moeten worden gemaakt, zonder zelfs maar een uur van scheiding. Volgens sommigen is vier uur lang in een vertrouwde omgeving slapen goed. Acht uur in een tuin, die de hond moet bewaken, zou moeten kunnen, vinden anderen.

Wij vinden vier uur echt het maximum dat een hond alleen kan zijn. Langer wachten met uitlaten is niet verantwoord. Of een viervoeter het ook aankan om vier uur alleen te zijn, verschilt per dier.

Het aantal overbelaste honden groeit

Het zal per hond verschillen óf en hoe lang hij alleen kan zijn. Maar hele dagen alleen thuis zijn, is voor geen enkele hond goed. Helaas groeit het aantal honden dat overbelast is. De oorzaak ligt deels aan het feit dat ze te lang alleen gelaten worden, en anderzijds omdat er niet eerst rustig geoefend is met het alleen zijn. Hierdoor is een viervoeter continu gestrest en lukt het sommige van hen helemaal niet meer om alleen te zijn; de verlatingsangst is dan een feit. Wanneer zij toch alleen gelaten worden, kunnen ze alleen nog maar hartverscheurend huilen of blaffen tot de uitputting toeslaat. Soms komen mensen thuis in een verwoeste woning, of de hond knabbelt aan zijn poten of jaagt achter zijn staart aan. En niet zelden wordt er tegenwoordig antidepressiva aan eenzame honden toegeschreven.

Maar wat moet je doen om te voorkomen dat je hond te lang alleen is?

Het antwoord daarop begint bij de adoptie van een hond. Wanneer je een viervoeter in huis neemt, heb jij de verantwoordelijkheid goed voor hem te zorgen. Ga na of jij voldoende thuis bent om een viervoeter een stabiele thuis te bieden en je niet continu van huis weg bent. Verwelkom je een volwassen hond? Vraag dan vooraf naar zijn ervaring met het alleen zijn; is hij dat gewend en hoe lang was hij bij de vorige eigenaar alleen? En ook als een hond het gewend is om een uurtje of langer op zichzelf te zijn, geldt dat je dit in de nieuwe thuissituatie opnieuw moet oefenen en stapsgewijs moet opbouwen. En houd er rekening mee dat naarmate een hond ouder wordt, zijn gedrag en behoeftes hierin kunnen veranderen.

Veranderende thuissituatie

Verandert je thuissituatie onverwachts, bijvoorbeeld door een scheiding, en is je hond onverhoopt langer alleen? Zoek dan naar een andere oplossing. Misschien heeft een vriend(in) tijd om een paar uurtjes op je hond te passen, of zoek contact met een professionele hondenoppas. Neem eens een kijkje bij Stichting Oopoeh, zij koppelen actieve senioren aan oppashonden zodat beiden niet alleen hoeven te zijn.

Spelen met je kat: Hoe doe je dat?

‘Spelen’ is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je kat. Het natuurlijke patroon dat katten volgen is jagen, vangen, doden, eten, vachtverzorging, slapen.

De eerste drie – jagen, vangen, ‘doden’ – kunnen we imiteren met spel. Je kat slaagt niet in elke jaag actie, dus het eten erna hoeft niet altijd, maar kan wel. Dit kan in de vorm van een snoepje of zijn normale maaltijd zijn.

Door in te springen op zijn natuurlijke gedrag, zorg je voor de uitdaging die inspringt op de natuurlijke behoefte. Dat zorgt weer voor een betere mentale gezondheid.

Waarom moet je spelen met je kat (en waarom niet)?

Sociale band

Door te spelen kun je de band met je kat versterken. Je leert hem beter te ‘lezen’ en begrijpen. Daarvoor moet je uiteraard wel volop met het spel bezig zijn (telefoon dus even weg!).

Beweging

Bewegen heeft een aantal belangrijke voordelen. Het is een belangrijke uitlaatklep voor opgebouwde energie. Zonder die uitlaatklep bouwt het zich op, wat zich kan uiten in geïrriteerd en agressief gedrag. Ook is het een training voor de spieren, gewrichten en coördinatie.

Stress

Bij mensen werkt beweging stressverlagend en dit werkt voor katten ook zo. Bonuspunten als je het spel zo maakt dat je kat zijn jaag instinct kan bevredigen. Aangezien katten gevoelig zijn voor stress, is dit een prachtige manier om hiermee aan de slag te gaan.

Maar niet voor: afvallen

Alhoewel het overal gepromoot wordt, is beweging niet de hoofdfactor in afvallen. Dat isporties (calorieën) reduceren. Hier is waarom:

Beweging is niet het grootste energieverbruiker

Alhoewel spelen belangrijk is om gegeten energie te gebruiken, is dit effect miniem. Het grootste deel van de energieverbruik wordt namelijk bepaald door de organen (waaronder de hersenen) en de spiermassa.

Spelen kan wel helpen de spiermassa te onderhouden. Dit is zeker tijdens een afvaltraject erg belangrijk.

Eten levert sneller energie dan je kat kan bewegen

Ook moet je beseffen dat de ‘energie in’ (eten) veel sneller gaat dan de ‘energie uit’ (beweging). Het is makkelijker en sneller om 10 gram brokjes te eten (circa 35 kcal) dan om deze met beweging te gebruiken.

Beweging of spelen speelt dus wel een rol in afvallen, maar niet de hoofdrol!

Hoe ziet spelen eruit voor een kat?

Een hond in het spel rent, draait en springt. Van beweging voor een mens verwachten we bijvoorbeeld hardlopen of fietsen. En dit soort gedrag verwachten we ook van een kat: intensieve beweging voor langere tijd.

Maar voor een kat ziet spelen of beweging er niet zo uit. “Spelen” voor een kat is het imiteren van jaaggedrag. Dit is het kijken, observeren, volgen en besluipen van de prooi. Er is focus en aandacht op de prooi. Dan de vergrootte pupillen en de bekende ‘kont wiebel’ en dan slaat de kat toe in alle snelheid en finesse die ze hebben.

Er is geen sprake van intensieve beweging voor langere tijd, hooguit een paar seconden tijdens het toeslaan.

Dat betekent niet dat dat het enige gedeelte is dat belangrijk is. Het observeren en stalken van de prooi is net zozeer onderdeel van het hele jaag proces als het toeslaan. Het is een veel korter proces van interactie, waarbij het stalken het grootste deel vormt.

Er zijn extreem veel speeltjes op de markt voor katten. Het is aan jou om te vinden wat jouw kat leuk vindt.

Interactieve speeltjes: hengels

De interactieve speeltjes zijn de beste kattenspeeltjes: ze geven wat afstand tussen jouw hand en de kat, het versterkt de band en je kunt er veel prooigedrag mee imiteren.

Het zijn vaak hengels, waarin een kleine prooi of veren aan het uiteinde van het touw/elastiek zit. Wat mij betreft is dit de gouden standaard, door de interactie tussen jou, je kat en onvoorspelbaarheid van de ‘de prooi’ (en een prettige afstand tussen de prooi en je hand!).

‘Zelf spelen’ speeltjes

Daarnaast heb je de balletjes, muisjes en andere losse dingetjes waarmee je kunt apporteren – ja, sommige katten doen dat!

Hiermee kunnen ze makkelijk zelf spelen en je vindt ze vaak terug onder de bank en de kasten.

Zorg dat deze niet te klein zijn, om inslikken te voorkomen. Bovendien is iets groter ook fijn voor ze om hem met de voorpoten te grijpen, met de achterpoten flink toe te takelen en erin te bijten.

Tip: Vaak gaan kittens hier wel op los, maar volwassen katten minder vaak. Er is immers geen interactie met een onbeweeglijk ding. Desalniettemin zijn er altijd katten die dit wél leuk vinden!

De automatische speeltjes

Dit zijn de ‘luie’ speeltjes: aanzetten en de kat kan spelen. Vaak werken deze op batterijen. Voor sommige katten is dit dé manier om ze te interesseren voor het spel.

Echter is het nadeel dat het lang niet zo goed de band versterkt tussen jou en je kat als de hengel. Bovendien kan het snel voorspelbaar worden. Zonder een bepaalde mate van onvoorspelbaarheid, verliezen veel katten snel hun interesse.

Voor sommige katten werkt dit heel erg goed, voor anderen zijn de geluidjes soms eng of wordt het snel saai. Als het werkt voor jouw kat en hij is geïntrigeerd door het spel, dan is dat prima!

De laser

De laser wordt ook vaak aangehaald voor katten als speel trigger. Het licht weerkaatsen met een horloge werkt ook. Voor sommige katten werkt dit fantastisch om interesse te wekken en om de ‘jaagmodus’ aan te zetten.

Echter, een laser (of lichtje) kan niet worden ‘gevangen’. Daardoor mist de laser een essentieel onderdeel van het natuurlijke patroon.

Als je kat erin geïnteresseerd is, gebruik het dan zeker, maar zorg dat je gaandeweg overschakelt naar iets dat te vangen is. Wijs de laser bijvoorbeeld op een speelgoed muis die gevangen kan worden of ga langzaam over naar een hengel.

Zorg dat je kat iets heeft waar hij zijn klauwen en tanden kan gebruiken om de prooi echt te vangen en ‘doden’ voor het laatste onderdeel van de natuurlijke behoefte van je kat. Een snoepje aan het einde is ook een goed idee.

Met je kat spelen betekent je kat verleiden tot ‘jagen’

Het spelen met je kat doe je door het imiteren van het gedrag van een prooi.

Daarom moet je je afvragen: Hoe gedraagt een prooi zich?

Een vogel trekt de aandacht wanneer hij rondfladdert en ergens op een tak gaat zitten. De kat observeert en kijkt aandachtig wat de vogel doet. Dit kan je gerust een minuutje aanhouden – ‘fladder’ met de hengel de vogel door de lucht.

Vervolgens maakt de vogel de ‘fout’ om op de grond te gaan landen. De kat verhoogt de focus op zijn prooi. Hij zakt naar de aanvalspositie. De focus wordt intens, de oogjes worden groot, de bekende ‘kont-wiebel’ vindt plaats en de aanval wordt ingezet. De prooi wordt gegrepen.

Je kunt de prooi snel wegtrekken, alsof hij ontsnapt. Soms ben je snel genoeg en kun je het proces herhalen. Maar als je niet snel genoeg bent is dat ook helemaal niet erg. Dan kun je het tweede deel in gang zetten: het dood spelen van de prooi.

Nadat je kat de ‘prooi’ volledig te pakken heeft (met de pootjes en/of de bek) laten ze het daarna vaak vallen. Dit is hét moment om langzaam te gaan bewegen. Steeds een paar centimeter verder, het liefst richting een object waarachter je kan ‘verschuilen’ (de bank of een tafel is perfect!).

Als ze met de ‘prooi’ in de bek weglopen, volg ze dan en geef ze wat ruimte. Dit gedrag is normaal jaaggedrag. Zodra ze de prooi loslaten, kun je langzaam gaan bewegen om te ontsnappen.

Dit gedrag trekt weer de aandacht van je kat. Nu kun je je laten vangen, of nogmaals ‘opvliegen’ en het proces herhalen.

Tip: Sommige katten jagen liever op muizen. Dan beweeg je uiteraard minder door de lucht en meer over de grond. Imiteer het gedrag van een muis om de aandacht van je kat te krijgen door ‘rond te scharrelen’ en de muis af en toe achter een object te laten verdwijnen. Je kunt ze ook ergens op laten klimmen.

De ‘kook en sudder’ techniek: Hoe lang kun je spelen met je kat?

Sommigen verbinden hieraan een tijd, zoals ‘elke dag een kwartiertje spelen’. Alhoewel dit met kittens en pubers misschien nog te halen is, wordt dit mogelijk moeilijker bij oudere katten. Bij een kat met bijvoorbeeld hartfalen moet je het rustiger aan doen dan bij een volledig gezonde kat bijvoorbeeld.

De ‘kook en sudder’ aanpak die Jackson Galaxy (van ‘My cat from Hell’) beschrijft in “Total Cat Mojo” vind ik erg passend.

Hierbij speel je met je kat door de prooi te imiteren en zodra de prooi ‘gevangen’ is, neem je even rust door de prooi te laten liggen. Na de eerste keer het proces te hebben doorlopen, zullen ze even rusten. Daarna moet je ze even weer verleiden om in jaagmodus te gaan en klaar te maken voor ‘nog een keer’. Herhaal het proces om ze terug te brengen naar die grote ogen en het wiebelende kontje vlak voor de aanval.

Als je dit blijft herhalen, zal je merken dat je kat ‘luier’ wordt in zijn jachtpogingen. De speelsessies worden korter en de aanval wordt halfslachtig. Als ze tot de ‘een sprong en klaar’ zijn of zelfs op een zij gaan liggen, dan heb je voldoende gespeeld voor dat moment.

Je kunt een aantal speelsessies per dag doen. Op die manier kan je kat zijn energie kwijt op meerdere momenten van de dag. Het kan handig zijn dit te doen op momenten dat de energie in het huis ook hoog zijn, zoals bij het opstaan en bij thuiskomst.

Tips bij het spelen met je kat

Hier nog een aantal tips om het meeste uit de speelsessie met je kat te halen – voor jou én je kat!

Wissel speeltjes af

De meeste katten houden spelen langer vol als je wisselt van speeltjes. Dit kun je in het spel doen of per spel veranderen – afhankelijk van wat het beste werkt voor jouw kat.

Speel vol overgave de prooi

Hoe beter jij het gedrag van de prooi imiteert, hoe meer je het natuurlijke jaaggedrag van de kat aanspreekt. Daarom is het belangrijk dat je je hieraan volledig overgeeft (dus leg je telefoon even weg en zet je favoriete tv show even op pauze!). Alleen dan versterkt het je relatie met je kat en kan je kat uit de speelsessie halen wat belangrijk voor hem is.

Elke kat is anders

Katten hebben verschillende jaagstijlen. Sommige overvallen de prooi vanuit een open veld, anderen doen meer aan een stalken-en-aanvallen vanuit een schuilplekje en weer anderen wachten liever totdat er iets omhoog komt van de grond (zoals een mol). Probeer te ontdekken hoe jouw kat het liefste jaagt, zodat je hierop kunt inspelen met de speeltjes die je aanbiedt en het prooigedrag.

Geef de verleiding om te spelen tijd

Sommige katten zijn direct in speel-(jaag) modus. Alleen al het speeltje tevoorschijn halen is genoeg. Anderen hebben meer verleiding nodig, waar je soms wel 5-10 minuten mee bezig kan zijn alleen al om de kat te interesseren in het speeltje. Geef dus niet te snel op en probeer het steeds opnieuw. Een laser kan hierbij soms handig zijn, maar zorg dus dat dit niet het ‘eindspel’ is.

Het speeltje in catnip marineren

Bij sommige katten helpt het om het speeltje in een zakje met catnip (kattenkruid) te marineren. Veel katten (let op: niet allemaal!) vinden de geur zeer aantrekkelijk en worden hiervan een beetje stoned. Als catnip niet werkt voor jouw kat, kun je ook valeriaan proberen. Gebruik deze truc echter niet te vaak, er is een gewenningsperiode waardoor ze steeds minder reageren op het middel. Eens per twee weken deze speeltjes tevoorschijn halen voorkomt dit.

(Let op: heel soms komt het voor dat een kat agressief wordt van catnip. Uiteraard is catnip dan niet geschikt voor jouw kat en kun je het beter niet geven).

Let op met elastiek

Als je met de hengel met elastiek speelt, kan het gebeuren dat het pootje vast komt te zitten in het elastiek. Gelukkig ben je er dan bij om je kat snel te bevrijden. Echter zitten er soms ook balletjes aan een elastiek aan een krabpaal (of iets soortgelijks) waarin je kat met zijn pootje vast kan komen te zitten als je er niet bij bent. Let hier dus goed op of dit voor jouw kat een risico is.

Speel niet met je handen

Je handen zijn geen speeltjes, net zoals je voeten. Als we dit doen bij kittens is de fysieke schade nog niet zo erg, maar de kitten leert dan wel dat dit speeltjes zijn. Vervolgens worden kleine kittens volwassen en vallen ze steeds je handen en voeten aan, soms met flinke wonden tot gevolg.

Spelen is niet optioneel – het is essentieel

Spelen heeft een aantal belangrijk voordelen, zoals het inspelen op de natuurlijke instincten van je kat, het versterken van je sociale band, verbetering van de algehele gezondheid (spieren, gewrichten en coördinatie), een uitlaatklep voor energie en het verlagen van stress.

En willen we niet allemaal het beste voor onze katjes?

Door beter te weten hoe je kunt spelen met je kat, kun je nog betere zorg aan je kat geven. Zoals bijna altijd en overal geldt ook hier weer dat er geen ‘one-size-fits-all’ techniek is, maar je kunt verschillende dingen uittesten.

De dikke kat – weg met dat spek!

Onze huiskatten krijgen vaak te weinig beweging. Overgewicht is een ernstig probleem, dat absoluut moet worden aangepakt.

Muizen hoeven niet bejaagd te worden en voedsel staat vaak onbeperkt ter beschikking. En natuurlijk het lekkers en de tussendoortjes niet te vergeten, omdat de kat zich zo netjes heeft gedragen. Vooral binnenkatten, die overdag alleen zijn, komen snel aan. We maken het niet makkelijk voor onze dieren om slank en fit te blijven. Pondje na pondje komt erbij en voor je het weet komt er dat moment dat het gewoon duidelijk is: de kat is te dik. Nu wordt bewegen lastiger en is het veel prettiger om op de bank te blijven liggen. Rende de kat vroeger nog door het huis, bewerkte hij de krabpaal en onderzocht hij kasten en lades, tegenwoordig lijkt hij vooral de voorkeur te geven aan de luie kant des levens. Dit leidt weer tot verdere

gewichtstoename en de vicieuze cirkel is begonnen.

Fatale gevolgen

Het extra gewicht moet meegezeuld worden. Gewrichten worden zwaar belast en er kan artrose optreden. Bovendien raakt het hart- en vaatstelsel overbelast, want een zwaar lijf in beweging brengen kost veel meer werk. Het gevolg is snellere uitputting. Door het teveel aan vet wordt het lichaam echter niet alleen dikker – ook de organen worden geleidelijk aan omgeven door een laagje vet. Nu stijgt de bloeddruk en wordt het hart nog zwaarder belast. Pijn, vermoeidheid en schade aan de organen (nieren, hart, hersenen en ogen) sluipen er in de loop der tijd in – vaak verraderlijk langzaam. Dat moet voorkomen worden!

Als katten veel alleen thuis zijn, is het des te belangrijker ‘s morgens en ‘s avonds een uurtje beweging in te plannen. Je hoeft dan niet een heel uur te trainen met je kat. Je kunt de oefeningen op speelse wijze integreren voor het ontbijt en tijdens avonduren. Belangrijke voorwaarde: zorg dat er altijd genoeg water staat.

Het begint al bij het opstaan

Katten verheugen zich op hun eerste portie voer, maar dit moet verdiend worden. Probeer je kat jou te laten volgen door het huis, naar de badkamer en de andere kamers door kleine hoeveelheden voer neer te leggen als beloning. Wanneer je ‘s avonds thuiskomt, doe je precies hetzelfde: Hang je jas op, ruim je tas met boodschappen weg, leg overal kleine hoeveelheden voedsel neer en praat tegen je kat terwijl je dit alles doet, dan volgt hij je graag op de voet.

Leg in elke kamer speeltjes neer

Veertjes, elastische touwtjes, een laserpointer, een speelmuis, propjes papier: krijg je kat aan het spelen. Vaak lukt dat in het begin slecht of maar heel even – met een paar druppels kattenkruid maak je het speelgoed aantrekkelijker. Het gaat nog beter als je een lekkernij aan het touwtje hangt waar je kat achteraan moet. (Let op: zorg dat alle tussendoortjes deel uitmaken van de totale verminderde hoeveelheid voer per dag!)

Hoe meer je kat zich moet inspannen, des te effectiever is de training. Belangrijk is dat je calorierijke beloningen vermijdt. Gebruik bijvoorbeeld liever kleine stukjes gekookt mager rundvlees of lever. Met ‘klein’ bedoelen we zo groot als een nagel. Niet meer. Begin met tien tot vijftien minuten spelen en voer dit langzaam op. Hoe meer jij je kat kan motiveren, des te beweeglijker wordt hij. Dit stabiliseert de gewrichten, helpt om het gewicht te reduceren en versterkt het hart en de bloedsomloop. Laat het kat het voedsel pas eten ter afsluiting van de oefeningen.

Iedereen denkt dat katten niet van water houden

Toch zijn veel katten dol op spelen in en met water. Ontdek hoe jouw kat over water denkt: zet hem op de wastafel en laat de kraan zachtjes druppelen. Katten vinden het leuk om de druppels te vangen en kunnen daar vaak lang mee bezig zijn. De volgende stap is de badkuip. Laat er handwarm water in lopen tot de kat er drie tot vijf centimeter diep in kan staan. Probeer om je kat te lokken zodat hij door het water gaat lopen en uiteindelijk zelfs op speeltjes gaat jagen. Door de het water worden de ledematen hoger opgetild. Spieren, die voorheen amper gebruikt werden, worden nu getraind. De weerstand van het water maakt de oefeningen een stuk effectiever.

Hoe fitter de kat, des te liever gaat hij aan de slag

Zodra de conditie verbetert, kun je ook meer inspanningen van je kat gaan vragen. Kan hij inmiddels misschien weer op stoelen of de vensterbank springen? Daar kan best eens wat lekkers liggen te wachten op hem.

Heb je een hoge krabpaal?

Maak dan op de bovenste verdieping van de krabpaal interessante geluidjes. In het ideale geval zal de kat naar boven klimmen. Hoe meer hij afgevallen is, hoe vaker je dit kan herhalen.

Belangrijk is dat je je fantasie gebruikt op de momenten die je samen doorbrengt. Integreer verschillende activiteiten, varieer regelmatig en drijf het spelen langzaam op tot 30 of 45 minuten. Met het reduceren van voedsel, een beperkt aantal tussendoortjes en een consequent fitnessprogramma kun je spelenderwijs het hart- en vaatstelsel van je kat verbeteren en zijn gewrichten stabiliseren. Maar tegelijkertijd kun je ook jullie band nog hechter maken. En dan is alles zoals het hoort te zijn: het gaat goed met zowel kat als mens!

Binnenspelen met uw hond

Binnenspelen met uw hond

Iedereen die opteert voor een hond als huisdier, zou moeten weten dat je dan kiest voor gezelschap dat graag beweegt en buiten komt. Honden zijn dieren die over het algemeen liever wel dan niet elke dag buiten spelen of wandelen. Het is dan ook logisch dat hondeneigenaars hun huisdier de mogelijkheid geven om zich in de buitenlucht te ontspannen. Wanneer dat toch niet lukt, om welke reden dan ook, zijn er gelukkig andere mogelijkheden.

Niet elk baasje heeft evenveel tijd of mogelijkheden

Honden zijn energieke dieren en dus is het aan te raden hen de mogelijkheid te bieden om af en toe buiten te ravotten. Met je hond op stap gaan, is trouwens niet enkel nodig omdat het dier zijn behoefte moet doen. Je hond eens in een vijver laten zwemmen, ermee dollen in een weiland of een flinke boswandeling maken kan het dier enkel maar goed doen.

Toch zijn er hondeneigenaars die omwille van bepaalde redenen niet altijd de mogelijkheid hebben om bovenstaande dingen te doen. Er zijn soms ook praktische redenen die het buitenspelen met je hond kunnen beperken. Denk bijvoorbeeld maar aan weerfenomenen zoals hittegolven of sneeuwstormen. Gelukkig zijn er alternatieven voor wanneer je gedwongen bent om voor onbepaalde tijd binnen te blijven. Wij schetsen er twee van.

De jacht op voedsel

Honden zijn huisdieren die verlekkerd zijn op hun dagelijkse portie hondenbrokken en snoepjes allerlei. Een toffe manier om je hond de kans te geven wat energie kwijt te raken, is dan ook om zijn of haar eten ergens in je huis te verstoppen. Je kan bijvoorbeeld kleine hoeveelheden voedsel droppen in verschillende kamers van je woonplaats. Honden hebben immers een uitstekende reukzin en met wat gesnuffel komen ze hun eten meestal gauw op het spoor. Je kan als baasje bijvoorbeeld ergens onder de kast, achter deuren, tussen enkele kartonnen dozen of simpelweg op een stoel gemakkelijk wat hondenbrokken kwijt.

Natuurlijk mag de zoektocht aanvankelijk niet te moeilijk zijn, zodat de hond de moed niet opgeeft en stopt met spoorzoeken. Wanneer je na een tijdje merkt dat jouw viervoeter het spelletje doorheeft, kan je de moeilijkheidsgraad alsnog verhogen.

Je hond op date

Er is nog een tweede geweldige manier om je hond te laten ravotten zonder daarvoor naar buiten te moeten. Als baasje ken je vast wel iemand uit je nabije omgeving die ook één of meerdere honden heeft. Een zeer leuk idee kan dan ook zijn om een date te organiseren tussen je eigen hond en het bevriende exemplaar. Honden zijn immers sociale zoogdieren en de kans om zich uit te leven met een andere viervoeter, zullen ze niet gauw laten liggen.

Concreet spreek je dan met de andere persoon een datum af waarop je de tijd hebt om de tweede hond te ontvangen. Vervolgens zorg je er best ook voor dat je huis die dag opgeruimd is, zodat er geen dierbare voorwerpen sneuvelen. Daarenboven kan je met het andere baasje afspreken om eens af te wisselen. Het ene plezier is toch het andere waard en op die manier blijkt het daten misschien wel duurzamer op lange termijn?

Een app om je hond aan harde geluiden te laten wennen.

Honden horen wel vier keer beter dan mensen. Dus als je je geliefde huisdier roept en hij is ruim 100 meter verder weg, dan hoort hij je toch. Dit omdat hij geluidsgolven van tussen de 15 tot 50.000 golven per seconde kan opvangen. Wij mensen komen niet verder dan tussen de 18 en 20.000. Het heeft natuurlijk ook nadelen, zo’n goed gehoor, met name bij harde geluiden die de hond niet gewend is. Iedereen kent het wel, stofzuigers, onverwacht piepende remmen en de grootste schrik: het vuurwerk.

Een app om je honden aan harde geluiden te laten wennen

In samenwerking met de Engelse dierenpsycholoog Dr. Roger Mugford, heeft Doxear een (gratis) app ontwikkeld om honden aan harde geluiden te laten wennen. ‘Immunisatie’ is het toverwoord en daarvoor wordt een geluid in verschillende sterktes aan de dieren gepresenteerd. Er is een duidelijke handleiding bij voor bezorgde baasjes.

Soundproof your dog

De Doxear-app ‘Soundproof your dog’ is via de iOS en Android app-stores verkrijgbaar. Geluiden zijn o.a. trein, vuurwerk, onweer, vrachtwagen, grasmaaier, geweren, sirenes en stofzuigers. In de handleiding worden de oefeningen voor puppy’s en volwassen honden beschreven. Voor verdere training is een extra set geluiden te koop. De app is beschikbaar in het Duits en Engels in iOS, Android ook in het Nederlands.

Is mijn hond of puppy ziek?

Hoe weet je of je hond of puppy ziek is? Gebruik deze snelle checklist om te kijken of hij in goede conditie is of dat je met je hond naar de dierenarts moet.

 • Ogen moeten schoon zijn en helder staan, geen afscheiding.
 • Neus moet vochtig en koel zijn, met donkere pigmentatie en geen afscheiding.
 • Adem moet fris ruiken en je hond moet normaal ademen.
 • Tandvlees moet egaal roze zijn, en binnen twee seconden weer roze worden als je erop drukt.
 • Tanden moeten wit en schoon zijn.
 • Oren moeten er schoon uitzien en goed ruiken.
 • De vacht moet glanzen en niet dof zijn.
 • De huid moet glad, schoon en soepel zijn (Tip: trek zachtjes wat huid op de schouder van je hond in een punt en laat weer los – als de huid niet meteen weer op zijn plaats schiet, dan heeft je hond last van uitdroging).

Doorloop deze checklist iedere week. Dat helpt je te ontdekken wat bij jouw hond normaal is – en dat maakt het makkelijk meteen te ontdekken als er iets aan de hand is en hij misschien wel medische verzorging nodig heeft.

Wist je dat sommige voedingsmiddelen giftig zijn voor dieren?

Risico

Wist je dat sommige voedingsmiddelen giftig zijn voor honden? Zwarte chocolade is hiervan een voorbeeld bij uitstek. De theobromine in de chocolade is de boosdoener. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine die bevat. Zo kan een hond van 10kg die 60 gram zwarte chocolade heeft gegeten, al last hebben van een ernstige vergiftiging.

Uien en prei en alle planten van het geslacht ‘allium’ zijn giftig voor honden en katten. Ze veroorzaken een afbraak van de rode bloedcellen (hemolytische anemie), wat zich bij de hond uit in donkere urine. Je vermijdt het dus best om restjes soep of uientaart aan je dier te geven.

Men heeft nog niet achterhaald waarom druiven en rozijnen giftig zijn voor honden. Ze veroorzaken maagstoornissen (braken, diarree en buikpijn) en nierinsufficiëntie.

Snoep dat xylitol als zoetstof bevat, is giftig voor honden. Xylitol veroorzaakt bij honden een sterke afscheiding van insuline en leidt een gevaarlijke hypoglykemie (daling van de suikerspiegel in het bloed).

Macadamianoten zijn ook giftig voor de hond: enkele uren na het eten van deze noten voelt de hond  zich zwak, heeft hij last van bevingen en moeite om te stappen. Welke giftige stoffen hiervoor verantwoordelijk zijn, is niet duidelijk.

Contact

059 80 32 12

info@vetricure.be

 

Adres

Oostendesteenweg 225

8480 Eernegem

Consultatie na Afspraak

SPOEDGEVALLEN

Tijdens het weekend & op feestdagen werkt de praktijk samen met collega’s, gespecialiseerd in kleine huisdieren.

Dit is een service voor EIGEN cliënteel.

BEL 059 80 32 12 en u wordt doorverwezen naar de dierenarts van wacht.